Den nye standarden, European Chicken Commitment (ECC), er utarbeidet av verdens ledende dyrevernsorganisasjoner, blant annet Anima og Compassion in World Farming (CiWF).

Standarden inneholder flere krav som er betydelig strengere enn norske eller andre lands regelverk, blant annet ved at det benyttes en mer saktevoksende kyllingtype, bedre plass for kyllingene i fjøset, naturlig lys og tredjepartskontroll for å sikre produksjon i henhold til krav.

Norsk Kylling, som eies av REMA 1000 og er en del av Reitan Retail, blir første produsent i verden som transformerer fra hurtigvoksende kyllingproduksjon til nå å levere på alle disse kravene.

For REMA 1000 innebærer dette at 96% av alle produkter vi selger der kylling inngår som en ingrediens er sertifisert med ECC.

Unik samarbeidsmodell

– Denne verdensnyheten er et resultat av en unik samarbeidsmodell mellom bønder, dyrevernere og industri, noe vi kan være stolte av både i Trøndelag, i landbruket og i Norge, sier Ole Robert Reitan, styreleder i Norsk Kylling og CEO i Reitan Retail.

– Vi som jobber med mat må sørge for å produsere det vi kan og importere det vi må. I dette tilfellet er det Norsk Kylling gjør så interessant at vi kan tenke oss en situasjon der vi eksporterer norsk mat i verdensklasse, forteller Reitan.

En rekke store, multinasjonale matforhandlere har forpliktet seg til å gjennomføre standarden innen 2026, men foreløpig er det kun Norsk Kylling på Orkanger som i stor skala kan levere på de nye kravene til giganter som KFC og IKEA.

– Alle de store aktørene som har forpliktet seg til ECC har dårlig tid, for det er ikke lenge til 2026. De vender nå blikket mot Norge, Trøndelag og Norsk Kylling for å se og høre hvordan vi har gjort det. Det er økt internasjonal interesse for det som gjøres hos Norsk Kylling, sier Reitan.

Les også: Dyrevelferd i REMA 1000

Norsk Kylling byttet kyllingtype

Kjell Stokbakken, administrerende direktør i Norsk Kylling sier den norske bonden er i verdensklasse når det kommer til dyrevelferd, men at omleggingen til mer saktevoksende kyllingtype og etablering av den nye ECC-standarden har gitt bonden bedre rammevilkår og dyrevelferden et betydelig løft.

– I 2018 valgte vi å legge om hele vår drift til å bruke en mer saktevoksende kyllingtype som lever lenger, vokser saktere, er mer aktiv og generelt har det bedre enn den vanlige kyllingtypen som brukes i Norge. Innføring av ECC-standarden forbedrer dyrevelferden ytterligere og forsterker Norsk Kyllings posisjon som ledende på dyrevelferd gjennom hele vår produksjon fra fjøs til fat, sier Stokbakken.

Får skryt fra Dyrevernalliansen

– Dette er veldig, veldig bra! Vi er stolte over å ha bidratt og glade for at kyllingene får det bedre, sier Live Kleveland, kommunikasjonsleder i Dyrevernalliansen.

– For Dyrevernalliansen er selvfølgelig det aller viktigste at kyllingene nå får mer plass og dagslys, men det er også gøy at dette har skjedd som resultat av samarbeid, oppsummerer Kleveland.

Fra og med august 2022 vil all produksjon i Norsk Kylling være i henhold til ECC-krav.

Les mer på NRK: “Kyllingprodusenter får ros av dyrevernere: Har vært i tvil om det overhodet var mulig”