Slik kaster du mindre mat – 6 tips fra fattig.student | Tips og råd | REMA 1000
Hopp til innhold
Rema.no Lær mer Slik kaster du mindre mat – 6 tips fra fattig.student

Slik kaster du mindre mat – 6 tips fra fattig.student

Hver og en av oss kaster i gjennomsnitt 46 kilo mat hvert år. Vi har spurt fattig.student hva hun gjør for å redusere matsvinn, og samlet hennes beste tips.

Matsvinn svir i både hjerte og lommebok. Visste du at over en tredjedel av all maten som produseres i verden havner i søpla? 60 prosent av matsvinnet i Norge skjer hjemme hos hver enkelt av oss, og mye av det skyldes at vi er usikre på hvor lenge maten holder seg eller at vi handler inn mer enn vi trenger.

Brød, bakevarer, middagsrester, frukt og grønnsaker er de matvarene som hyppigst havner i søplekassa.

Karen Elene Thorsen, som er best kjent gjennom Instagramkontoen fattig.student, bruker hverdagen sin til å inspirere til hvordan du kan spare penger på sunn og næringsrik mat. Hovedingrediensen ligger i å kaste minst mulig. Her har vi samlet hennes seks beste tips for å redusere matsvinn:

1. Se, lukt og smak

Alle matvarer du kjøper har en holdbarhetsdato, som «best før». Det betyr ikke nødvendigvis at de blir dårlige så fort datoen er passert! Husk å se, lukte og smake på maten før du kaster den, og ikke bry deg så mye om datoen som står på produktet. Egg kan blant annet holde seg i flere måneder etter best før-datoen.

2. Kjøp nedpriset mat

Du bør alltid sjekke 50 prosent-disken de har i butikken når du handler. Da har du muligheten til å spare mye penger samtidig som du redder fullt spiselig mat.

3. Bruk fryseren

Frys ned alt du kan fryse! Som grønnsaksrester, frukt, fløteskvetter, brød og osterester. Sleng det i fryseren, så kan du ta det opp når du trenger det. Osterestene gjør seg ypperlig på en pizza, og brødet blir like godt etter en runde i brødristeren.

4. Kjøp «stygge» grønnsaker

Kjøp frukt og grønnsaker med «skjønnhetsflekker». De smaker tross alt like godt selv om de ikke ser like fine ut, og ofte finner du dem til en lavere pris i butikken.

5. Middag på tomt kjøleskap-challenge

En dag i uka bør du gi deg en «middag på tomt kjøleskap»-challenge. Det betyr at du tømmer kjøleskapet ditt for mat og lager en uplanlagt middag. Da får du brukt opp alle rester du normalt ville kastet, og redder samtidig lommeboka fra å bruke penger på et ekstra måltid. Vinn-vinn!

Hva med å invitere venner over på restemiddag? Alle tar med seg de restene de ønsker å bruke opp som dere lager et herremåltid ut av etterpå. Det er både kreativt, sosialt, budsjettvennlig og ikke minst miljøvennlig.

6. Planlegg ukens middager

Sett deg ned en gang i uka og planlegg hva du skal spise den kommende uka. Da unngår du å gjøre mange spontankjøp og handle inn for mye. På Instagramkontoen min, @fattig.student, lager jeg ukemenyer hvor jeg prøver å gjenbruke alle ingrediensene jeg kjøper inn. Da blir handlelista kortere, billigere og du kaster mindre mat.

Følg @fattig.student sine ukemenyer her.