Slik gjør du vårrengjøring til en familieaktivitet | Tips og råd | REMA 1000
Hopp til innhold
Rema.no Lær mer Slik gjør du vårrengjøring til en familieaktivitet

Slik gjør du vårrengjøring til en familieaktivitet

Nå er det på tide å samle husstanden til dugnad og la vårrengjøring bli “vår rengjøring”. Her finner du enkle tips til hvordan vaskingen kan bli en morsom og sosial aktivitet.

Et kjent, om ikke kjært, ordtak lyder: Jo flere kokker, desto mer søl. Så for å unngå utfordringer når flere skal vaske sammen, er det viktig å legge en god slagplan. Bruker du noen minutter på planlegging kan det korte ned vasketiden og ikke minst gi et bedre resultat.

Fordele vaskeoppgaver

Lag en oversikt over hva som må vaskes i boligen, hvem som skal gjøre det og i hvilken rekkefølge det må bli gjort. For eksempel er det lurt å spare gulvvasken til sist når alt annet er rent.

Finn oppgaver som passer hver enkelt. For eksempel kan det være lurt å spare de enkle og morsomme jobbene til de minste for å få alle til å delta. 

Et annet godt tips er å dele vårrengjøringen i mindre økter, men samtidig få gjort alt på en og samme dag. Hold motivasjonen oppe ved å ta noen hyggelige fellespauser. Kanskje dere holder humøret oppe med en skikkelig god lunsj?

5 steg til vårrengjøring

1. Frisk luft 

Start med å slippe inn frisk luft. Åpne vinduer for effektiv gjennomlufting i 5 til 10 minutter. Fjern tekstiler – disse kan gjerne få en luftetur ute hvis det lar seg gjøre. Alle løse tepper og gardiner kan henges over verandakanten. Ta også ut puter og pledd.  

2. Tørke støv

Først tørt så vått! Tørk støv før du vasker over med vaskemidler. Et godt råd er å starte øverst slik at støvet du ikke får med deg faller mot gulvet og kan tørkes over til slutt. Husk alle overflater: Hyller, bilderammer og annet interiør – også elektronikk. 

3. Vaske flekker

Støvet er nok det enkleste å se, men det er ikke det eneste som har samlet seg i løpet av vinteren. Det er nok en del småflekker her og der. Finn frem en bøtte, fyll den med vann og velg en Allrent-variant, som dufter godt. Vaskemidler som Allrent fungerer godt til alle overflater og gir en forfriskende lukt av nyvasket hjem. 

4. Vaske gulv 

Felles for alle gulvtyper er at de skal gås over med tørt før vått, altså tørrmopp eller støvsuger, før de vaskes med vaskemidler. Hvor mye væske gulvet ditt tåler og hvilken behandling det bør få, kommer an på gulvtypen.

Mens linoleum, vinyl, laminat og fliser kan vaskes med et pH-nøytralt vaskemiddel og godt oppvridd mopp for å unngå vannsøl, krever ubehandlede tregulv at du er litt mer forsiktig. Bruk minst mulig væske når du vasker, men er det flekker på gulvet må du selvfølgelig vaske dem vekk.  

5. Vaske vinduer 

Akkurat som våren avdekker alt snøen har skjult, viser vårsolen de skitne vinduene ekstra godt. Å vaske vinduer er ikke verken så tidkrevende eller vanskelig som man skulle tro. Start med å gjøre alt utstyr klart.

Du trenger kluter til forvask og kluter til tørking, nal og såpevann. Fukt vinduet med klut og såpevann. For å unngå skjolder må du være rask med nalen før vannet rekker å tørke. 

Og husk: En effektiv rengjøring starter med riktig utstyr. Du finner alt du trenger til vårrengjøringen i din nærmeste REMA 1000.

Lykke til!