Løk | Tips og råd | REMA 1000
Hopp til innhold

Løk

Oppdag smaksnyansene i alle de ulike løktypene!

Løk er en rimelig og lite prangende grønnsak. Men er likevel en helt avgjørende ingrediens i alle de store mattradisjonene. Løk tilfører karakter og naturlig sødme til en hel verden av retter. Noen typer løk er sterke, andre milde og søte – oppdag smaksnyansene i alle de ulike løktypene!

Gul løk

Gul løk, som også kalles kepaløk, er den vanligste løksorten og er løkfamiliens arbeidshest. Rå kan den ha en skarp smak og lukt, men ved oppvarming brytes den skarpe smaken ned og løken får en søt og behagelig smak. Delikatesseløk er en liten kepaløktype med mildere smak. Mild løk tilhører samme familie, men er søtere, mildere og spesielt godt egnet til å spises rå.

Hvitløk

Hvitløken er en av de eldste kulturplanter på jorden og i mange kjøkken en av de viktigste smaksetterne. Rå hvitløk er sterk på smak og lukt, men når den varmebehandles blir den søtere og mildere i smaken. Vanlig hvitløk består av hvitløksbåter eller fedd. Fersk hvitløk høstes tidligere enn vanlig hvitløk, er ikke inndelt i båter og har en mildere smak.

Sjalottløk

Sjalottløk er ofte hemmeligheten bak en god saus. Sjalottløken har mindre syre og bitterhet enn gul løk, og er derfor fin å bruke i retter hvor du vil ha en mildere løkaroma. Banansjalottløk er en avlang og større sjalottløktype.

Vårløk

Vårløk er liten løk som blir plukket før den er fullt utvokst. Det gjør vårløken mildere og mykere i konsistensen enn for eksempel purreløk. Selve løken er hvit, og den lange stilken er grønn. Både løk og stilk kan spises. Vårløk er spesielt godt i wok-retter.

Rødløk

Rødløk, også kalt rød kepaløk, er søsteren til gul løk og et godt alternativ når du ønsker litt mer farge i retten, som for eksempel i wok og salater. Rød løk har en litt mildere og søtere smak enn gul løk.

Gressløk

Gressløken regnes ofte blant urtene, men tilhører egentlig løkfamilien. Gressløk er perfekt når du vil ha en mild og god løkaroma, og egner seg godt når du skal lage sauser, supper, salater og smørbrød hvor du ikke ønsker større løkbiter.

Tips

Løken lagres i tørr luft. Kjøleskap er godt egnet, men er ikke nødvendig i vinterhalvåret.