Kjøleskapsgrøt | Enkel oppskrift | REMA 1000
Hopp til innhold
Rema.no Lær mer Kick-start dagen med en kjøleskapsgrøt

Kick-start dagen med en kjøleskapsgrøt

God morgen! Kan vi friste med en kjøleskapsgrøt eller havregrøt som smaker eplekake? Sunt, raskt og godt!

Grøt er en av de mest næringsrike og velsmakende måtene å starte dagen på. Det har det vært siden den gangen grøt var det eneste man kunne starte dagen med. Med fenomenet kjøleskapsgrøt – eller «overnattingsgrøt» som noen kaller den, inspirert av det engelske overnight oats – er grøten blitt enda enklere å tilberede. I tillegg er det utrolig godt og sunt.

Det finnes mange måter å lage kjøleskapsgrøt på, og involverer gjerne ulike typer gryn og korn som bygg, havre eller rug. En av de mest populære variantene er chiagrøt, til forveksling lik sin nære slektning chiapuddingen. Det er bare konsistensen som avgjør om den er frokost, mellommåltid eller dessert. Og variasjonsmulighetene er nærmest uendelige.

Alle elsker chiafrø

Økologiske chiafrø har nylig gått fra å være et helsekostprodukt til å bli allemannseie, mye fordi de er stappfulle av omega 3 og fiber. Godt for kroppen og godt for magen. Frøene sveller når de ligger i væske og gjør grøten tykkere, og frøene lettere å fordøye. Det eneste du ellers trenger er en smakstilsetning som gir sødme og valgfri type melk. Her passer alt fra melk til plantemelk basert på mandler, cashewnøtter, kokos eller havre. Velg hva enn du liker!

I tillegg kan du tilsette frisk frukt, frosne bær eller syltetøy. Sistnevnte dekker behovet for søting, men ellers kan økologisk sukker, honning eller stevia også gjøre nytten. Her er en enkel baseoppskrift som kan varieres etter smak, anledning og humør:

Kjøleskapsgrøt med chiafrø til én

4 ss hele chiafrø

2 dl melk

1-2 ts sukker eller flytende honning

1 håndfull valgfrie bær, gjerne frosne

Rør sammen chiafrø, søtningsmiddel og melk. Frosne bær kan røres inn i grøten og gir en nydelig farge. Sett blandingen i kjøleskapet i 30 minutter eller over natten. Rør underveis hvis mulig. Topp med friske bær før servering.

Hvis du foretrekker varm grøt kan du prøve denne enkle havregrynsvarianten, som er supersunn samtidig som den smaker eplekake. Denne lages til hele familien til frokost på fem minutter:

Eplekakehavregrøt

1 økologisk eple

3 dl økologiske, lettkokte havregryn

3 dl økologisk melk eller plantemelk

Flytende honning

Kanel

Hasselnøtter

1 klype salt

Skrell og kutt eplet i små biter. Bland havregryn, eplebiter og valgfri melk i en gryte. Sett platen på middels temperatur og rør rundt. Spe med litt vann til du har en blanding som er litt tynnere enn du ønsker den ferdige grøten. Kok forsiktig opp under omrøring til grøten har passe konsistens. Ha i en liten klype salt. Bruk kanel, flytende honning og hasselnøtter som garnityr. Tørkede tranebær er også en barnevennlig favoritt som gir en frisk smak.

Eplekakegrøt kan også lages kald kvelden i forveien ved å bruke yoghurt med vaniljesmak i tillegg til melk. Bruk da tre desiliter havregryn, to desiliter melk og en desiliter yoghurt, og rasp eplet istedenfor å kutte det i biter. Yoghurten gir grøten en kremete konsistens selv om grynene bare er bløtlagt, ikke kokt, og vaniljen gjør eplekakesmaken enda tydeligere. What’s not to love?