Hopp til innhold
Rema.no Lær mer Innfører ny og bedre kylling til Norge: – En revolusjon

Innfører ny og bedre kylling til Norge: – En revolusjon

Hubbard-kyllingen lever lenger og vokse saktere, og har fått egen lekeplass i fjøset – uten at produktet koster mer. Når du velger produkter fra Solvinge kan du være trygg på at kyllingen har hatt det bra.

På gården til Solvinge-bonde Per Olav Tranmæl i Melhus roter kyllingene rundt i strøet. Den nysgjerrige Hubbard-kyllingen spretter rundt, og klatrer på høyballene og «lekestativene» som bonden har satt frem.

– Det er en glede å gå i fjøset og se alt livet de lager. Du ser at den trives og oppfører seg mer som en normal fugl, sier Tranmæl begeistret.

En sunnere kyllingrase

For å bedre dyrevelferden i norsk kyllingproduksjon, har REMA 1000 som første dagligvarekjede i Norge sammen med Norsk Kylling, bestemt seg for å skifte ut dagens hurtigvoksende industrikylling med en rase som vokser saktere og har en sunnere kroppsbygging.

Totalt skal 14 millioner kyllinger byttes ut med den sunnere rasen Hubbard, som tilsvarer en tredel av hele det norske markedet. Tranmæl er en av rundt 135 bønder som fremover skal produsere den nye rasen.

– Det har vært veldig gøy å få den inn. Jeg skulle gjerne hatt den tidligere, fordi vi bønder har det bra når kyllingene har det bra, sier han, som selv har 13.000 stykk.

Veterinær Tor Inge Lien (t.v.) forteller at den nye kyllingen er mer livlig. Her er han på besøk på gården til bonde Per Olav Tranmæl. Foto: Brand Studio

Egne leker i fjøset

Nordmenn har aldri kjøpt så mye fersk kylling som nå, men de siste 20 årene er det, ifølge Norsk Kylling, kun hurtigvoksende kylling som har blitt solgt som hverdagsmat i Norge.

Over tid har dette ført til at dyrevelferden gradvis er blitt dårligere, mener leverandøren, som produserer merkevaren Solvinge for REMA 1000.

– Vi begynte derfor å se etter en ny rase som var mer robust og hadde sterkere bein. Vi ønsket også å finne en rase som var god nok som hverdagskylling, sier Tor Inge Lien, veterinær i Norsk Kylling.

Les også: Bli kjent med Hubbard-bøndene

Valget falt på rasen Hubbard. Denne fuglen er langt mer aktiv, og både lever lenger og vokser saktere, ifølge Norsk Kylling.

– Den er friskere, livligere og oppfører seg som en fugl i det fri ville gjort. Vi har derfor utstyrt alle fjøsene med miljøberikelser som klatrestativ, høyballer og strøbad, som kyllingene kan leke og utfolde seg med. Vi tror kyllinger som har det bedre, også smaker bedre, sier Lien.

NYSGJERRRIG: Hubbard er mer aktiv, og har fått høyballer, klatrestativ og strøbad som den kan utforske. Foto: REMA 1000

REMA 1000 Hubbard Kylling

Hubbard-kyllingene vokser saktere, lever lenger og har en bedre kroppsfasong.

En gladnyhet for dyrevelferden

Utskiftingen av rasen skjer i samarbeid med Dyrevernalliansen. Dette er første gang en dyrevernorganisasjon samarbeider så tett med en kommersiell aktør i Norge, ifølge organisasjonen.

– Vi er veldig stolte av dette samarbeidet, som betyr at god dyrevelferd blir tilgjengelig for folk flest, sier Live Kleveland, kommunikasjonsleder og grunnlegger av Dyrevernalliansen.

Hun beskriver det som en gladnyhet uten sidestykke for dyrevelferden på norske gårder.

– REMA 1000 og Norsk Kylling har gått foran og gjennomført en revolusjon. De har ikke bare endret rase, men også satt inn miljøberikelser. Vi håper forbrukerne velger med hjertet, og kjøper produkter med bedre dyrevelferd, sier Kleveland.

Mer smaksrik

Kvalitetsdirektør i REMA 1000, Martina Rabsch, forteller at lårkjøttet gjør det enkelt å lykkes med matlagingen.

– Denne delen av kyllingen er mer smaksrik og lettere å få saftig, fordi den inneholder mer sunt fett. Den er heller ikke dyrere, sier hun.

Lårfileten består av helt renskåret kjøtt uten skinn og bein, og passer perfekt for både hverdags- og helgekos, mener Rabsch.

– I tillegg tåler kjøttet høyere varme og lengre steketid enn den tradisjonelle brystfileten.

Les også: Tips til enkle middager med kyllinglår