Beter
For det finnes beter i flere farger – både gule, røde, hvite og polkafarget! Og uansett farge er det i fersk utgave beter gir de store smaksopplevelsene. Beter har en søt og karakteristisk smak som kan bære en hel rett. De dype, fine fargene er et spektakulært innslag på enhver tallerken. Betene er proppfulle av antioksidanter og kan brukes på svært mange måter – bakt i ovn, stekt i panne, som puré eller suppe.
Tips! Dersom du vil unngå å bli rød på hendene når du skreller rødbeter – bruk engangshansker.
Tips
Tilberedning
Syltede beter
Egensyltede beter smaker enda mer intenst enn dem du kjøper i glass! Vann, sukker, og eddik has i en kjele sammen med skiver av skrelte beter. Kokes under lokk på lav temperatur til de er møre. Tilsett gjerne krydder som stjerneanis, kanel og korianderfrø for variasjon. Avkjøles i laken og serveres kald til posteier eller skinker og i salater med geitost.
Saltbakte beter
På denne måten får du ekstra mye smak av betene! Strø grovsalt i en ildfast form og kutt bunnen av små beter med skall. Sett dem med snittet ned og bak i ovn til de er møre. Gni av skallet og vend dem i lys sirup og god eddik eller i ekstra god og søt balsamicoeddik.
Ovnsbakte beter
Skrell og skjær beter i grove biter. Vend de i olivenolje, frisk sitron, salt, pepper og friske urter og bak de gyldne i ovnen på 200C i ca. 30 minutter.
Lær mer