Rema.no Lær mer Bedre dyrevelferd for folk flest

Bedre dyrevelferd for folk flest

Kyllingrasen Hubbard er en aktiv og friskere kylling som nå flytter inn hos de 150 trøndelagsbøndene som leverer til merkevaren Solvinge. Det er den som skal gjøre dyrevelferd til allemannseie ved at den vokser saktere, lever lengre og har det bedre enn andre kyllinger.

Hubbard er en ny type kylling i Norge som kjennetegnes av at den er frisk, aktiv og livlig. Kyllingrasen betegnes som medium saktevoksende da den lever 30 prosent lenger og vokser 20 prosent saktere enn den kyllingen som er vanlig å produsere i Norge. Dette bidrar til at kyllingen er frisk og sterk, og har en bedre helse.

REMA 1000 Hubbard Kylling

Hubbard-kyllingen er svært aktiv og har behov for miljøberikelser som vagler, strøbad, hakkeblokker, klatrestativer og høyballer for å aktivisere seg i fjøset. Kyllingen vokser opp hos 150 bønder i Trøndelag og tilbakemeldingene fra bøndene er at Hubbard er en kylling som trives godt i fjøset og har det bra.

– Du ser at Hubbarden trives. Den oppfører seg som en fugl skal gjøre og benytter seg av miljøberikelsene vi har satt inn i fjøset, sier Hubbard-bonden Per Olav Tranmæl.

Gjør god dyrevelferd tilgjengelig for alle

Norsk Kylling, som produserer merkevaren Solvinge for REMA 1000, har samarbeidet med Dyrevernalliansen i arbeidet med å bytte til den nye kyllingrasen. En stor endring som dette er en omfattende prosess, og arbeidet har pågått nesten to år før nyheten kom ut. Mot slutten av 2018 vil alle produkter fra Solvinge være av Hubbardkylling.

– Vi er veldig stolte av dette samarbeidet som betyr at god dyrevelferd blir tilgjengelig for folk flest, sier Live Kleveland, kommunikasjonsleder og grunnlegger av Dyrevernalliansen.

Dyrevernalliansen på besøk i et av fjøsene som nå har Hubbard i fjøset. De er begeistret over å se hvor godt kyllingene trives.

– Hubbard er en mer saktevoksende kylling med bedre helse og mer naturlig kropp. Dermed er den også en aktiv, livlig og nysgjerrig fugl, sier Julie Grell, veterinær og rådgiver i Dyrevernalliansen.

Nysgjerrig og leken kyllingrase

Hubbardkyllingene er veldig nysgjerrige, og både kikker på deg og plukker på klærne dine når de får besøk. For at en kylling skal ha det bra handler det om mer enn bare gode gener og at den får vokse saktere. Den må ha god plass, godt underlag å spankulere på og ting å leke med i fjøset.

En frisk kylling som kan leke, bevege seg og gjøre det kyllinger skal gjøre bidrar til en kylling som har det bra. For å møte Hubbardens høye aktivitet har derfor bøndene satt inn ekstra miljøberikelser som vaglepinner, lekestativer, strøbad og høyballer, slik at kyllingene kan leke og utforske slik de er ment å gjøre.

REMA 1000 Hubbard Kylling

– Jeg føler kyllingene virkelig lever livet sitt og de holder seg spreke under hele perioden de er her på gården, sier Eli Stenstad, kyllingbonde på Byneset i Trondheim.

Hubbarden oppfører seg altså som en mer naturlig kylling. Og det er det beste tegnet på at den har det bra. I tillegg til de 150 engasjerte bøndene som daglig brenner for god dyrehold i sine fjøs.

REMA 1000 Hubbard Kylling

 

Veterinær hos Norsk Kylling, Tøri Fladen, er opptatt av at kyllingene skal ha det bra. Hun er veldig glad for at de nå har byttet kyllingrase til Hubbard, som ifølge henne er en mer naturlig kylling.

– Hubbarden viser veldig mye naturlig atferd i form av lek, strøbading og jakt etter for i strøet. Det betyr at den er frisk og har det bra, og ligner på den adferd man ville sett ute i det fri hos en fugl, sier hun og peker på hvordan kyllingen flakser avgårde inne i fjøset. Det sier mye om hvor bra den har det, sier veterinæren.