Bedre dyrevelferd for folk flest | Solvinge | REMA 1000
Hopp til innhold
Rema.no Lær mer Bedre dyrevelferd for folk flest

Bedre dyrevelferd for folk flest

Kylling fra Solvinge er fra en rase som vokser saktere, lever lenger og er friskere enn kyllingene som normalt produseres i Norge. Prisen er derimot uendret. Det gjør det enklere for deg å velge dyrevelferd.

I 2018 valgte vi å bytte til en bedre kyllingrase enn den som normalt brukes i Norge. Den største forskjellen er at denne kyllingen har en kropp som vokser saktere og tåler å være i aktivitet, slik en kylling skal. Det betyr at over 14 millioner kyllinger i Norge har det bedre.

God dyrevelferd tilgjengelig for alle

Kyllingene lever også 30 prosent lenger enn før og har fått bedre plass i fjøset. En endring bøndene spesielt har kjent på. Nå har de en frisk, aktiv og livlig kylling i fjøset.

Les også: REMA 1000 mottar internasjonal dyrevelferdspris.

Solvinge-kylling leker på høyballer

Solvinge-kyllingene bruker gjerne dagen på å utforske og leke med miljøberikelsene i fjøset, som høyballer.

Siden den nye kyllingtypen har en kropp som tåler mer aktivitet, bruker gjerne Solvinge-kyllingene dagene til å leke, hakke, strøbade og bruse med fjærene. De oppfører seg altså mer som en naturlig kylling.

Kyllingen vokser opp hos en rekke bønder i Trøndelag, som alle opplever at forandringen har vært stor. Den største tilbakemeldingen har vært at kyllingene trives godt og har det bra.

– Du ser at kyllingene trives. Den oppfører seg som en kylling skal gjøre og benytter seg av miljøberikelsene vi har satt inn i fjøset, sier Solvinge-bonde Per Olav Tranmæl.

Les også: Bli bedre kjent med Solvinge-bøndene.

Takk for at du velger dyrevelferd

Skiftet av kyllingtype har REMA 1000 gjort sammen med sin leverandør Norsk Kylling, som står bak merkevaren Solvinge.

Dyrevernalliansen var en viktig samarbeidspartner underveis, da dette har vært en lang prosess som har vært viktig for alle parter å gjøre riktig. Det er ikke bare, bare å forbedre dyrevelferden til en tredjedel av det norske kyllingmarkedet.

– Vi er veldig stolte av dette samarbeidet som betyr at god dyrevelferd blir tilgjengelig for folk flest, sier Live Kleveland, kommunikasjonsleder og grunnlegger av Dyrevernalliansen.

Dyrevernalliansen på besøk i et Solvinge-fjøs

Dyrevernalliansen på besøk i et av fjøsene som nå har den friskere kyllingrasen. De er begeistret over å se hvor godt kyllingene trives, et viktig steg for bedre dyrevelferd.

– Kyllingen er en mer saktevoksende kylling med bedre helse og mer naturlig kropp. Dermed er den også en aktiv, livlig og nysgjerrig fugl, sier Julie Grell, veterinær og rådgiver i Dyrevernalliansen.

Les også: REMA 1000 innfører ny og bedre kyllingrase til Norge.

Nysgjerrig og leken kyllingrase

Kyllingene er veldig nysgjerrige, og både kikker på deg og plukker på klærne dine når de får besøk. For at en kylling skal ha det bra handler det om mer enn bare gode gener og at den får vokse saktere. Den må ha god plass, godt underlag å spankulere på og ting å leke med i fjøset.

For å møte kyllingens høye aktivitet har derfor bøndene satt inn ekstra miljøberikelser som vaglepinner, lekestativer, strøbad og høyballer i fjøset, slik at kyllingene kan leke og utforske slik de er ment å gjøre.

Solvinge-bonde Eli Stenstad i kyllingfjøset.

Eli er en av de mange Solvinge-bøndene som er glade for å drive med en friskere og mer aktiv kylling.

Oppfører seg mer naturlig

– Jeg føler kyllingene virkelig lever livet sitt og de er i aktivitet under hele perioden de er her på gården, sier Eli Stenstad, kyllingbonde på Byneset i Trondheim.

Solvinge-kylling oppfører seg med andre ord som en mer naturlig kylling. Og det er det beste tegnet på at den har det bra.

Solvinge-veterinær Tøri Fladen i kyllingfjøset

Solvinge-veterinær Tøri Fladen er opptatt av at kyllingene skal ha det best mulig.

Veterinær hos Norsk Kylling, Tøri Fladen, er opptatt av at kyllingene skal ha det best mulig. Hun var forkjemper for valget om å bytte kyllingrase, og er veldig glad for valget på en rase som ifølge henne er en mer naturlig kylling.

– Kyllingen viser veldig mye naturlig atferd i form av lek, strøbading og jakt etter fôr i strøet. Det betyr at den er frisk og har det bra, og ligner på den adferd man ville sett ute i det fri hos en fugl, sier hun og peker på hvordan kyllingen flakser av gårde inne i fjøset. Det sier mye om hvor bra den har det, sier veterinæren.