9 sparetips for å bruke mindre penger på mat | Tips og råd | REMA 1000
Hopp til innhold
Rema.no Lær mer 9 sparetips for å bruke mindre penger på mat

9 sparetips for å bruke mindre penger på mat

Lage ukemeny, kjøpe på tilbud og spise opp maten er noen sparetips du kan gjøre for å redusere matbudsjettet ditt. Sammen med Fattig Student får du her 9 enkle tips.

Uansett om du har brukt litt for mye penger denne måneden eller bare vil spare litt ekstra, er det enkle grep du kan gjøre for å kutte i matbudsjettet ditt.

Sammen med Karen Elene Thorsen, som står bak den kjente Instagramkontoen Fattig Student, har vi samlet et knippe med tips du kan gjøre for å bruke mindre penger på mat.

Med disse rådene kan du fortsatt spise sunt, variert og godt, men på en rimeligere måte.

Sparetips 1: Følg med på tilbud i matbutikken din

Sjekk kundeaviser og tilbudsapper etter produkter som koster mindre denne uken. Dette er et godt utgangspunkt for å skrive handleliste og lage en rimelig ukemeny.

Med Æ kan du for eksempel få personlige priskutt hver uke, på varer du normalt handler. Er du flink til å handle på tilbud er det mye penger å spare her.

Les også: Er egentlig billige produkter det samme som dårlig kvalitet?

Sparetips 2: Skriv en smart handleliste

Etter du har saumfart nettet etter ukens tilbud, er det på tide å «handle» på eget kjøkken. Skaff deg oversikt over hva du har fra før, og sjekk både kjøleskap, kjøkkenskuffer og fryser.

Bruker du litt ekstra tid på handlelisten din, er det mye penger å spare ved å ikke kjøpe for mye, og sikre at du bruker opp det du har. Ting du kjøper uten en plan kan fort bli glemt og ende opp i matsøpla – så vær tro mot handlelisten din.

Fattig Student sitter på kjøkkenet

Med en smart handleliste basert på ukens tilbud og det du har fra før, er det mye penger å spare, tipser Karen. Foto: Karen Elene Thorsen.

Sparetips 3: Lag ukemeny

En ukemeny er en plan over alt du skal spise den kommende uken. I stedet for å fylle den med tilfeldige middager, er Karens beste tips å planlegge en ukemeny der du spiser opp alle ingrediensene du kjøper inn.

Start med den middagen du har lyst på denne uken. Deretter planlegger du neste rett basert på ingrediensene du vet du vil få til overs fra innkjøpene til den første middagen. Gjør det samme med resten av ukens middager.

Ønsker du inspirasjon til ukemenyen? Vi har samlet Karens tips til ukemenyer her. Her får du hjelp til hvordan du kan få hverdagsmiddagen til å gå opp med både budsjett, tid og kanskje ønsket om å spise mindre kjøtt.

Sparetips 4: Spis før du handler

Er du sulten når du går på butikken er fristelsen større for å ta med deg halve godterihylla og spontane kjøp hjem. Et godt tips er derfor å spise før du handler – enkelt og greit.

Sparetips 5: Handle smart på butikken

Enkelte ting er lurt å følge med på når du er på butikken. Se for eksempel alltid på kilopris over stykkpris. Da er du sikker på å få mest mulig for pengene dine.

I tillegg gjør du lurt i å bli kjent med ingredienslistene bakpå produktet. Da ser du både hva som er billigst, og ikke minst hva som er best.

Det er og penger å spare ved å spise mer frukt, grønnsaker og vegetar. Velger du litt mindre kjøtt og mer plantebasert protein, som linser og bønner, tar du et litt grønnere valg både for lommeboka og miljøet.

Fattig Student på handletur i en REMA 1000-butikk

Bli kjent med produktene ved å lese ingredienslistene, tipser Karen. Da ser du raskt hva som er billigst og best. Foto: Karen Elene Thorsen.

Sparetips 6: Sjekk tilbudsdisken

Denne er enkel – husk å sjekke nedprisingsdisken! Her finner du produkter som nærmer seg utløpsdato som er satt ned i pris – og ofte er det gull å finne. Er du ekstra lur kan du planlegge dagens middag med det som ligger her.

Husk at de fleste ferskvarer kan fryses, også de med kort holdbarhetsdato. Da har du alltid noe godt liggende i frysa når det trengs, kjøpt på tilbud.

Sparetips 7: Spar penger med Æ

Er du fast kunde hos REMA 1000, gjør du lurt i å laste ned appen Æ. Da sparer du alltid 10 prosent på fersk frukt og grønnsaker, og ikke minst får du skreddersydde personlige tilbud hver uke.

Ta gjerne en titt i appen før du skriver handlelista – så har du et godt utgangspunkt til å planlegge ukens handel litt rimeligere.

Restemiddag fra Fattig Student

Karen er ekspert på å være kreative med rester og spise opp maten. Visste du at ho kun bruker mellom 3-400 kroner i uka på mat? Foto: Karen Elene Thorsen.

Sparetips 8: Spis opp maten du har

Visste du at en gjennomsnittlig familie kaster mat for nærmere 15 – 20 000 kroner i året? Det er penger rett i søplebøtta, det. Er du flink til å spise opp maten og være kreativ med rester, er det med andre ord mye penger å spare.

Husk alltid å se, lukte og smake på produktene før du kaster noe. Veldig mange produkter med «best før»-merking kan spises lenge etter holdbarhetsdatoen er oversteget, som meieriprodukter og egg.

Les også: Slik kaster du mindre mat – 6 tips fra Fattig Student

Sparetips 9: Bruk fryseren

Siste tips er å bruke fryseren for alt det er verdt. Rekker du ikke å spise opp de tacolefsene eller resten av fløten? Legg det i fryseren. Da unngår du at maten som står i kjøleskapet blir dårlig før du rekker å spise det opp, og samtidig har du alltid ulike ingredienser tilgjengelig når du trenger det.

Brød er et annet eksempel på en matvare vi kaster mye av som gjerne kan oppbevares i fryseren.

Les også: Tørt brød? Dette kan du bruke det til.

Bonustips: Velg mer bærekraftig

Det er selvsagt ikke alltid at det billigste produktet er det beste valget for deg. For eksempel hvis du er opptatt av at produktene er økologisk produsert, har bedre dyrevelferd eller produsert på en ansvarlig måte.

Da kan det føles bedre å handle billig når du kan, og unne deg litt bedre kvalitet eller høyere standarder på produkter som er viktige for deg. Det gjør i hvert fall Karen.