Dyrevelferd i eggproduksjon | Samfunnsansvar | REMA 1000
Hopp til innhold
Rema.no Ansvar Dyrevelferd Dyrevelferd i eggproduksjon

Dyrevelferd i eggproduksjon

Høner som vokser opp under gode forhold trives bedre og gir oss egg av en bedre kvalitet. Derfor har vi i flere år økt fokus på dyrevelferd for verpehønene. I 2018 satte vi inn miljøberikelser i alle fjøs som produserer egg til REMA 1000, og allerede i 2012 var vi første dagligvareaktør som sluttet å selge egg fra burhøns.

Riktig leveforhold, miljø og fôr

Når du velger REMA 1000, skal du være trygg på at hønene som produserer egg har hatt det godt. Gode leveforhold og miljø er et viktig kriteria for hønas trivsel. Vårt standpunkt er alltid at dyr som trives gir oss råvarer av bedre kvalitet og smak. Derfor utfordrer vi stadig etablerte sannheter og går foran som et godt eksempel for å løfte dyrevelferden i Norge, steg for steg.

Alle egg du kjøper i REMA 1000 stammer fra frittgående eller økologiske egg, og vi var første dagligvareaktør til å slutte å selge egg fra burhøns. Hønene som produserer til oss går fritt og har tilgang på en rekke miljøberikelser, som klatrestativ, kråsestein, hakkestein og korn som bidrar til aktivitet.

Strenge krav og retningslinjer

For å bli leverandør av REMA 1000 må du følge myndighetenes retningslinjer og våre egne, strengere krav til dyrevelferd. Dyrene skal ha det godt hele livet, fra avl til avliving, og deres velferd skal vies tilstrekkelig oppmerksomhet gjennom hele verdikjeden.

REMA 1000 har utarbeidet en felles policy som gjelder alle våre leverandører og underleverandører, som skal bygge en felles forståelse for hva godt dyrehold er.

Les mer om våre retningslinjer her

Derfor sier vi nei til burhøns

Siden 2012 har vi takket nei til egg fra burhøns og utelukkende solgt egg fra frittgående eller økologiske høner. Arbeidet startet allerede i 2011, da vi merket egg fra burhøns slik at det ble enklere for kundene å ta bevisste valg. Dyrevelferdsforskjellene på høns i bur og frittgående ble omtalt på kartongen.

Bakgrunnen var at vi så utfordringer med å la hønene utfolde sin naturlige atferd i bur, og ønsket å oppfordre til mer aktivitet og trivsel for verpehøns.

Les mer her

Verpehøner får frihet til å utforske, hakke og lete etter mat

Riktig fôr, leveforhold og miljøberikelser er viktig for verpehønas trivsel, og sikre god eggproduksjon. Dyrene har et stort behov for å utforske, rote i strø, hakke, skrape og lete etter mat. Derfor jobber vi kontinuerlig med å forbedre hønenes miljø. Med utplassering av klatrestativ, kråsestein, hakkestein og korn er dyrene mer aktive, og får mer stimuli. 

Økt aktivitet og trivsel i fjøsene

For å skape et mer naturlig liv for hønene, har vi gjort flere tiltak for å forbedre miljøet i fjøsene, slik at dyrene kan flakse, hakke og boltre seg. I 2018 fikk alle bøndene som leverer egg til Solvinge miljøberikelser som stimulerer til mer aktivitet. Dette er nok steg REMA 1000 tok for å løfte velferden for verpehøner i Norge.

Medisinbruk: Så lite som mulig, så mye som nødvendig

En gang i blant kan dyr trenge medisiner. Her lever vi etter mottoet: «Så lite som mulig, så mye som nødvendig». Syke dyr skal få behandling, men vi bruker ikke forebyggende medisin som antibiotika. I stedet tror vi på vaksinering for å forebygge sykdom.

Ulike typer egg

Det skal være enkelt å velge produkter med god dyrevelferd. Derfor er alle våre egg tydelig merket på pakken med hvilken produksjon de stammer fra. I REMA 1000 finner du egg fra frittgående høner, økologisk drift og frilandshøner.

  • Egg fra frittgående høner kommer fra dyr som går fritt i store innearealer, med tilgang til fôr, friskt vann og miljøberikelser.
  • Økologiske egg er frittgående høns med tilgang til utearealer. Hønene har bedre plass, tilgang på miljøberikelser og får eget spesialutviklet, økologisk fôr.

Fortsetter kampen for dyrevelferd

Vårt mål er å alltid forbedre oss i alt vi gjør. På pris, kvalitet og selvsagt dyrevelferd. Vi har fortsatt en vei å gå, men vi er ikke redd for å utfordre og gå foran som et godt eksempel der vi kan.

Les mer om:

Kylling

Les mer

Stor- og småfe

Les mer

Svin

Les mer

Fisk og sjømat

Les mer