Hopp til innhold
Årets juleribbe

Slik får du sprø svor og saftig kjøtt

Ribbe er blant den viktigste av juletradisjonene i mange norske hjem: Saftig ribbe, sprø svor og alt det gode tilbehøret. Bent Stiansen har delt sine beste oppskrifter og tips som gjør det enklere for deg å lykkes med julemiddagen.

Start forberedelsene tidlig

Veien til perfekt ribbe starter allerede i butikken med valg av produkt. Vi har spurt Mesterkokk Bent Stiansen om råd til alt fra å velge den perfekte ribba, til forberedelser og steketips.
Les flere gode tips fra mesterkokk Bent Stiansen her.

Hvordan steke juleribbe?

Sammen med Bent Stiansen viser vi deg steg-for-steg hvordan du lykkes med forberedelser, sprø svor og saftig kjøtt. Se videoen eller scroll deg videre.

Tilbehør til ribbe

En ribbe er kraftig kost og da kan gjerne tilbehøret være litt lettere. Saus, poteter, surkål og rødkål er det klassiske tilbehøret til ribbe og bidrar til å løfte middagen.

Forslag på tilbehør til
Ribbe

Saus til ribbe

En god ribbe blir enda bedre med en god saus. Du kan velge brun saus eller hvit saus, alt ettersom hva du foretrekker. Stiansen har laget en egen hjemmelaget brun saus med kraft og fett fra ribbestekingen.

Hvilken ribbe bør man velge?

Velg en ribbe med god fettmarmorering, gjerne med ribben. Et 1 cm fettlag under svoren gjør det lettere å få til god og sprø svor. Liker du best mager ribbe og ingen ben, velg buklist, det gir også en god ribbe. Beregn 350 til 450 gram ribbe pr person til en julemiddag.

Ulike ribbevarianter

Hos REMA 1000 finner flere ulike typer ribbe: tynnribbe, midtribbe eller familieribbe. Bent anbefaler økologisk ribbe fra Kolonihagen, som også har vunnet best i test to år på rad.
Tynnribba er et flatt stykke av ribbesiden på grisen uten kotelettkam. Tynnribba har mer fett og masse smak. Dette er den mest populære ribbevarianten.
Midtribbe er hele siden av med ben og kotelettkam. Den har mer kjøtt enn tynnribba. Midtribba trenger litt mer steketid.
Familieribbe er det samme som tynnribbe med kotelettkam, der det meste av kotelettbenet er skåret bort. Dette er et litt rimeligere kjøttstykke som er populært blant mange barnefamilier.

Dette kan du lage med ribberestene

Har du rester av ribbe til overs fra julemiddagen? Da kan du lage mange spennende retter som både smaker godt og sikrer at du unngår matsvinn i jula. Her får du 7 tips til hvordan du kan spise opp restene.

Ofte stilte spørsmål om ribbe

Hvor mye ribbe bør jeg beregne per person?
Det er normalt å beregne rundt 350 til 450 gram ribbe per person. Kanskje noe mindre til barna. Let etter kjøtt med god fettmarmorering slik at det blir ordentlig mørt og saftig.
Hvor lenge skal ribbe steke? 
Når du skal steke ribbe, er det viktig å beregne lenge nok steketid for ribben. Det er bedre at ribben steker litt for lenge enn for lite. Beregn ca. tre timer.
Hvordan få sprø svor?
Gi svoren en oppfrisking under grillen på slutten av steketiden. Sett ovnen på 250 ̊C med grillelement og sett ribben på et stekebrett nederst i ovnen og stek med sterk overvarme til svoren popper og blir ekstra sprø.
Når er ribben er ferdig?
Husk å la ribben hvile minst 30 minutter etter at den er ferdigstekt. Da bevarer du saftigheten i kjøttet.