Hopp til innhold

Pinnekjøtt

Pinnekjøtt står sterkt i den norske mattradisjonen og er for mange høydepunktet på julaften. Det er også en av de enkleste rettene du kan lage, da det omtrent lager seg selv. Her finner du våre beste tips og oppskrifter.

Våre beste oppskrifter på pinnekjøtt

Du får alt fra mildt og saltet pinnekjøtt til røkt pinnekjøtt med mer smak hos REMA 1000. Husk å velge pinner med litt fett, det setter god smak på kjøttet.

Bent Stiansen lærer deg mørt pinnekjøtt

Sammen med Bent Stiansen viser vi deg steg-for-steg hvordan du lykkes med forberedelser til pinnekjøtt, for et mørt og saftig reultat. Se videoen eller scroll deg videre.

Start forberedelsene tidlig

Legg pinnekjøttet i en stor kjele dagen før. Fyll opp med rikelig med kaldt vann så det dekker kjøttet og la stå cirka 12–24 timer. Utdanningstiden avhenger av hvor mye kjøtt det er på pinnene, hvor saltet kjøttet er og hvor tørt det er. Bytt gjerne vann underveis dersom du vil vanne ut kjøttet litt ekstra.

Tilbehør til pinnekjøtt

Pinnekjøtt er nydelig i seg selv, men blir enda bedre med tilbehør. Det tradisjonelle tilbehøret er kålrabistappe, kokte poteter og vossakorv. Ta vare på sjyen fra dampingen av pinnekjøttet, dette kan du bruke som saus.

Hva slags pinnekjøtt bør man velge?

Velg pinnekjøtt med jevn fettmarmorering og en god miks av side- og ryggbiter. Liker du mer rent kjøtt, kan du blande pinnekjøtt med en pakke pinnebog. Da er det nok forskjellige stykker til alles ønsker.

Rester av pinnekjøtt?

Med rause porsjoner og mange gjester er det fort gjort å sitte igjen med deilige rester etter julemiddagen. Under finner du inspirasjon til hvordan spise opp rester av pinnekjøtt, slik at du kan gå julen i møte uten matsvinn.

Ofte stilte spørsmål om pinnekjøtt

Hvor mye pinnekjøtt bør man beregne per person?
Beregn 400 til 500 gram tørket pinnekjøtt pr. voksen person. Om pinnekjøttet skal være røkt eller kun saltet er en smakssak og bestemmes ofte ut fra hvor i landet du kommer fra og hvilke tradisjoner du har.
Hvor lenge skal pinnekjøtt stå til utvanning?
Vann ut pinnekjøttet i minimum 24 timer, gjerne mer. Skift vann en gang under utvanningen.
Hvordan dampe pinnekjøtt?
Sjekk dampingen av pinnekjøttet hver ½ time. Det skal alltid være ca. 3 cm kokende vann/kraft i bunnen av kjelen under hele dampingen. Etterfyll hvis nødvendig. Kjelen må ikke koke tørr, da kan restene av kraften brenne seg, og gi en ekkel brent smak på pinnekjøttet.
Hvor lang tid tar det å lage pinnekjøtt? 
Damp pinnekjøttet lenge nok! Kjøttet trenger  2.5 til 3 timer for å bli mørt og saftig.