Rema.no » Regnskog

Regnskogen

Regnskogen er over 50 millioner år gammel. I løpet av de siste femti årene har 50% av regnskogen blitt ødelagt. Hvis vi ikke bremser avskogingen nå, vil regnskogen være ødelagt i løpet av 25 år.

Historier fra regnskogen

68 år gamle Tony Suy. Foto: Kyrre Lien / Regnskogfondet

Regnskogen er hjemmet til 260 millioner mennesker. Tony er en av de som har levd hele sitt liv i regnskogen.

-For meg er det viktig å vise barnebarna mine hvordan regnskogen vår ødelegges slik at de kan kjempe mot avskoging når de blir eldre.

Barna f.v. Karapsibo, Kukuaiti, Winti og Kobra Suy i Kinsedje-landsbyen i Amazonas. Bilder fra landsbyene Kuikuro og Kinsedje i Xingu i Brasil. Siden 1950-tallet er 18 prosent av regnskogen i Amazonas blitt helt avskoget. Samtidig er halve regnskogen delvis ødelagt. Foto: Kyrre Lien / Regnskogfondet

Bilder fra landsbyene Kuikuro og Kinsedje i Xingu i Brasil. Foto: Kyrre Lien / Regnskogfondet

Hvert tredje sekund forsvinner en fotballbane med regnskog. Cobra og vennen hans vet ikke hvor lenge de kan bo i regnskogen i Amazonas.

-Vi må flytte hele landsbyen vår lenge inn i jungelen for å komme oss unna de områdene som er ødelagt. Dyrene har allerede flyktet og fisken er også på vei bort.

Barnebarnet til Tony Suy i regnskogen. Bilder fra landsbyene Kuikuro og Kinsedje i Xingu i Brasil. Foto: Kyrre Lien / Regnskogfondet

Barnebarnet til Tony Suy i regnskogen. Foto: Kyrre Lien / Regnskogfondet

Over halvparten av jordens plante- og dyrearter finnes i regnskogen og medisiner som behandler kreft, malaria og hjertesykdommer er utviklet av disse.

– Jeg kjenner hver en krok, hvert dyr, hver plante og hver fugl. Jeg vet hva som er farlig og hva jeg kan spise.

Nei til palmeolje

Palmeolje er kanskje billig, men koster regnskogen dyrt. Hvert sekund forsvinner store områder med regnskog i flere deler av verden for å gi plass til palmeoljeproduksjon. Dette bidrar til store klimagassutslipp og endringer i klimaet både lokalt og globalt. Dyre- og plantearter forsvinner og regnskogens urfolk drives vekk fra sine hjem.

Derfor har REMA 1000 fjernet palmeolje fra alle egne matvarer. Siden 2015 har vi samarbeidet tett med Regnskogfondet, som er Norges viktigste aktør for bevaring av regnskog. Sammen skal vi bevare store områder med regnskog, og samtidig redusere globale klimagassutslipp.

Bli regnskogvokter du også på www.regnskog.no