Tradisjonell norsk fårikål

Tidsbruk 120 minutter
8 ingredienser
1264 planlagt
Tradisjonell norsk fårikål
Legg oppskrift
i handlelapp
Høsten forbindes av mange som tiden for ferskt, norsk lammekjøtt. Og mye av det ender i fårikålgryten. For mange er dette selve nasjonalretten vår. Her er en oppskrift som sikrer suksessen.

Velg antall personer

2 voksne
2 barn

Ingredienser

1,5 kg
Hvitkål
5 stk
Laurbærblad
600 g
Poteter til koking
1,5 kg
Lam eller fårekjøtt
20 stk
Sort pepper
2 ts
Salt
2 ss
Hvetemel
7 dl
Vann

Slik gjør du

Trinn 1

Del opp kjøttet opp i 5 x 5 cm biter. Det beste kjøttet til fårikål er fra bogen, sidene og nakken.

Trinn 2

Del kålen i båter på ca. 3 cm bredde. Pass på at kålmargen sitter på kålstilken. Finn fram en stor kjele.

Trinn 3

Legg et lag med kjøtt i bunnen av kjelen, dryss på salt, pepper og hvetemel og legg et lag med kålbåter over kjøttet. Fordel kjøtt og kål slik at det blir tre lag med kjøtt/kål i kjelen. Siste lag skal være kål. Dryss salt, pepper, laurbærblad og hvetemel mellom hvert lag.

Trinn 4

Hell på kaldt vann til det står fem cm under øverste kållag. Kok opp og småkok under lokk i 2 timer. Se til fårikålen en gang iblant slik at den ikke koker tørr og brenner seg. Det er viktig å starte med å legge kjøtt i bunn av kjelen. Det forhindrer at kålen brenner seg. Smak på kraften etter en og en halv time, for å avgjøre om den trenger mer salt. Denne retten suger mye salt.

Trinn 5

Server kokte poteter til glovarm fårikål.

Tips!

Fårikål kan smake nytt og spennende med hvitløk, ingefær, lime og chili som krydder.