Stiansens juleribbe

Tidsbruk 180 minutter
12 ingredienser
304 planlagt
Stiansens juleribbe
Legg oppskrift
i handlelapp
Start forberedelsene i god tid og følg Bent Stiansens råd i denne oppskriften. Da er du langt på vei mot den perfekte juleribba!

Velg antall personer

8 voksne
0 barn

Ingredienser

Ribbe

1.5 kg
Tynnribbe, fersk
1 stk
Aluminiumsfolie

Ferdig tilbehør

800 g
Medisterkaker
2 pakke
Surkål
3 pose
Ribbesaus
2 stk
Julepølse
2 pakke
Rødkål

Stekte epler og svisker

2 stk
Syrlige epler
1 boks
Svisker
2 ss
Smør
1 ss
Sukker
2 dl
Vann

Slik gjør du

Trinn 1

Trinn 1

Forberedelser: Start gjerne 1–3 dager før. Skjær et rutemønster i svoren og krydre med salt og pepper. Lag gjerne rutemønsteret parallelt med ribbeina, slik at det blir lettere å skjære pene stykker. Dekk til og sett kjølig.

Trinn 2

Trinn 2

Steking: Start med ribbestekingen 3–4 timer før maten skal på bordet. Forvarm ovnen til 200 grader varmluft.

Når ovnen er varm, legg ribben med svoren ned i en smurt langpanne med 5 dl vann. Dekk pannen med aluminiumsfolie slik at det er helt tett. Stek ribben nederst i ovnen.

Trinn 3

Trinn 3

Ta ut av stekeovnen etter ca. 50 minutter. Lag en forhøyning av aluminiumsfolie på en rist. Plasser ribben over slik at den ligger som en bue. Sett risten i langpannen og ha i 1 liter vann.

Trinn 4

Trinn 4

Stek ribben ved 180 grader på over- og undervarme, i ca. 1,5 time. Etterfyll med vann i langpannen hvis det trengs. Etter 1,5 time, skru opp temperaturen til 230 grader, over- og undervarme. Stek videre i 30 minutter.

Legg medisterkaker og julepølser i ovnen sammen med ribba de siste 20 minuttene.

Trinn 5

Trinn 5

For sprø svor: De siste 3–5 minuttene setter du grillelementet på fullt. Plasser ribben nederst i ovnen og la svoren puffes opp. Sitt ved ovnen og følg med så ribben ikke brenner seg. La hvile i 30 minutter før ribben skjæres opp i pene stykker.

Trinn 6

Stekte epler: Skrell eplene og del hvert eple i 8 båter. Varm smør i en stekepanne til nøttebrunt. Ha i eplebåter og sukker. Stek til de er gyllenbrune og lett karamelliserte. Det tar rundt 3 minutter. Serveres varme.

Trinn 7

Svisker: Ha vann og svisker i en liten til middels kjele. La ligge et par timer. Kok opp og server varme til juleribba.

Trinn 8

Tilbehør: Varm opp rødkål, surkål og brun saus etter anvisning på pakken.

Eller lag tilbehøret fra bunnen av!