Snickerssnurrer

16 ingredienser
242 planlagt
Snickerssnurrer
Legg oppskrift
i handlelapp
Med både karamell-, nøtte- og sjokoladefyll vil disse bollene gi deg vann i munnen.

Velg antall personer

2 voksne
2 barn

Ingredienser

Salt Karamell

1 dl
Kremfløte
100 g
Sukker
2 ss
Vann
2,5 pakke
Smør
2 klype
Salt

Sjokolade og Nøttefyll

100 g
Melkesjokolade, hakket
100 g
Peanøtter, hakket

Bolledeig

450 g
Hvetemel
0,5 pakke
Fersk gjær
2 ts
Kardemomme
2 dl
Melk
1 stk
Egg
1 stk
Egg til pensling
50 g
Sukker
0,5 ts
Salt
75 g
Romtemperert smør

Slik gjør du

Trinn 1

Salt karamell: Bland sammen sukker og vann i en kjele. Kok opp uten å røre. La koke til sukkeret blir til en gylden karamell. Du kan vende på kjelen, men ikke rør! Ha så i smør. Nå kan du røre. Hell i kremfløten, litt av gangen. Rør inn salt og la småkoke i 2-3 minutter. Sil karamellen.

Trinn 2

Bolledeig: I en kjøkkenmaskinbolle har du mel, sukker, gjær, salt og kardemomme. Gjæren smuldrer du bare i, men pass på å ikke legg saltet oppå gjæren. Salt dreper nemlig gjær. Pisk sammen melk og egg, og varm opp til litt under lunkent, ca. 30 grader. Hell melk og eggblandingen sammen med de tørre ingrediensene og elt med eltekrok i 10 minutter på lav hastighet til deigen slipper bollen. Om du har en kitchenAid maskin så bruk hastighet 2. Når det har gått 10 minutter så tilsetter du smør i terninger. Jeg pleier å dra ned deig fra eltekroken før jeg tilsetter smøret slik at alt fordeler seg fint i deigen. Det vil være ganske klissete til å starte med, men når deigen har fått eltet en stund så får du en smidig og blank deig som slipper bollen. Når du har tilsatt alt smøret så skal deigen elte i 15 minutter på hastighet 2. De siste 5 minuttene satt jeg hastigheten litt opp til hastighet 4 (medium). Det er altså alfa omega at gjærbakst får elte lenge, da får du en god deig! Så pliis ikke skip denne prosessen. Smør en bolle med litt olje og ha deigen i. Dekk med plastfolie og la heve til dobbel størrelse. ca. 1 time. Velt deigen over på en melet kjøkkenbenk. Bruk hendene til å “slå ut” luften av deigen før du kjevler den ut til en stor rektangel. Hell karamellen jevnt utover deig-rektangelen. Dryss sjokolade og nøttemiksen over karamellen. Rull deigen sammen på langs og kutt 12-14 emner. Dekk en 20x30 cm form med bakepapir og plasser rullene i denne. La de etterheve i 30-45 min. Snurrene har da hevet inn i hverandre. Pensle snurrene med et egg og stek på 190 grader varmluft i ca 13 minutter.

Ida Gran Jansen

 http://idagranjansen.com/