Saltbakt kålrot med urtesmør

Tidsbruk 120 minutter
16 ingredienser
82 planlagt
Saltbakt kålrot med urtesmør
Legg oppskrift
i handlelapp
Vegetarmat kan være både spennende og velsmakende. Her er et godt alternativ til julens kjøttmiddager. Serveres med ristede solsikkekjerner og rødkålsalat med fiken og fetaost.

Velg antall personer

2 voksne
2 barn

Ingredienser

Saltbakt kålrot

2 stk
Kålrot á ca. 1 kg hver
2 dl
Solsikkekjerner
3 dl
Ferske urter som persille, dill, gressløk, basilikum
1 ss
Sitronsaft
200 g
Grovsalt til baking
0,3 ts
Salt
200 g
Smør, romtemperert og mykt
1 ts
Salt
0,5 ts
Kvernet pepper

Rødkålsalat

400 g
Rødkål
2 ss
Sitronsaft
50 g
Tørket fiken i terninger
200 g
Fetaost
0,5 dl
Olivenolje
0,5 ts
Salt
1 klype
Kvernet sort pepper

Slik gjør du

Trinn 1

Skjær av bunnen på kålroten og sett den med bunnen ned på en seng av grovsalt i en ildfast form. Saltet trekker fuktighet ut av kålroten og gjør den mer smakfull.

Trinn 2

Bak kålroten i 2 timer til den er mør ved 200 grader varmluft.

Trinn 3

Legg solsikkefrø på et stekebrett og dryss med litt finsalt. Stek solsikkefrøene i ovnen ved 200 grader varmluft i ca. 8 minutter til de er pent brune.

Trinn 4

Når kålroten er ferdigbakt og mør, skjærer du av det brune skallet/skinnet og deler kålroten i pene båter. Bruk gjerne plasthansker så du ikke brenner deg.

Trinn 5

Lag urtesmøret: Kjør friske urter i foodprosessor med salt, pepper og sitronsaft til et mykt grønt urtesmør. Ved servering legges det myke urtesmøret på kålroten slik at det smelter og retten drysses med ristede solsikkekjerner.

Trinn 6

Rødkålsalat: Finsnitt rødkål og bland med olivenolje, sitronsaft, salt og tørket fiken skåret i små terninger.

Trinn 7

Anrett i en salatbolle med terninger av Fetaost. Kvern sort pepper over salaten ved servering.