Riskrem med mandler og skogsbærsaus

Tidsbruk 60 minutter
14 ingredienser
287 planlagt
Riskrem med mandler og skogsbærsaus
Legg oppskrift
i handlelapp
Dette er selveste julekveldsdesserten for mange. Smaker friskt og godt enten det er ribbe, pinnekjøtt eller lutefisk som har hatt rollen som hovedrett. Husk at risengrynsgrøten må lages dagen før.

Velg antall personer

2 voksne
2 barn

Ingredienser

Risengrynsgrøt

1.5 dl
Grøtris
5 dl
Melk
1 stk
Vaniljestang
4 dl
Pisket krem
2 dl
Skollede mandler
2 ss
Sukker
2 dl
Vann
0.3 ts
Salt

Skogsbærsaus

1 pose
Skogsbærblanding
1 stk
Kanelstang
1 stk
Vaniljestang
2 ts
Potetmel
1.5 dl
Vann
1.5 dl
Sukker

Slik gjør du

Trinn 1

Forberedelser:Risengrynsgrøten må kokes dagen før. Mandlene kan skåldes, smuttes og hakkes dagen før. Riskremen kan blandes noen timer før servering og settes kaldt. Skogsbærsausen kan lages dagen før og varmes litt ved servering.

Trinn 2

Mål opp risen og skyll den i kaldt vann. Ha den i en kjele med vann og kok opp og la det koke forsiktig til vannet har kokt inn i risen.

Trinn 3

Kok opp melken i en egen kjele. Hell på varm melk, splittet og utskrapet vaniljestang med frøene, salt og sukker. Kok opp under omrøring. Pass på at grøten ikke brenner i bunnen.

Trinn 4

La grøten trekke, putre på svak varme i ca. 45 min til det blir en jevn og homogen grøt. Hell den over i en bolle for å bli avkjølt.

Trinn 5

Dryss grøten med litt sukker slik at det ikke blir snerk eller dekk den til med plastfilm. Sett grøten i kjøleskap til avkjøling.

Trinn 6

Neste dag pisker du fløten med litt sukker. Pass endelig på at den ikke blir for stivpisket.

Trinn 7

Finn fram grøten og fjern vaniljestangen. Ta håndmikseren eller en visp og pisk opp grøten. Vend inn kremen med forsiktig hånd. Til slutt blander du inn grovhakkede, skåldede mandler. Riskremen anrettes i en bolle med lun skogsbærsaus til.

Trinn 8

Skogsbærsaus: Ha alle ingrediensene i en kjele bortsett fra potetmel og kok opp.

Trinn 9

La sausen koke i to minutter slik at kraften kommer ut av bærene.

Trinn 10

Bland potetmel ut i litt kaldt vann og hell en liten stripe i sausen under omrøring for å jevne den. Pass på at sausen ikke blir for tykk. Den tykner litt når den avkjøles. Server den nylaget mens den fremdeles er litt lunken.

Tips!

Skåldede mandler lages ved å koke mandlene i vann i 30 sekunder. Ha kokte mandler i kaldt vann og press skallet av med fingertuppene.