Ripsgelé med vanilje

4 ingredienser
6 planlagt
Ripsgelé med vanilje
Legg oppskrift
i handlelapp
Ripsgelé passer perfekt til bakverk, men også til viltretter, kjøttkaker eller ost. Eller som en gave. Bruk sommerens bær og lag ripsgelé med lang holdbarhet.

Velg antall personer

2 voksne
2 barn

Ingredienser

2 kg
Rips med stilker
2 stk
Vaniljestang
1 dl
Vann
500 g
Sukker (like mye sukker som det er avstilt ripssalt. 1 liter ripssaft = 1 kg sukker)

Slik gjør du

Trinn 1

Plukk rips et par dager før de er skikkelig modne. Da er pektininnholdet i ripsen størst og sjansene for en stiv gele er best. Det er pektinen i bærene og sukker som stivner geleen.

Trinn 2

Vask bærene med stilkene og ha i en kjele med 1 dl vann. Kok opp på medium varme til ripsen avgir saft. Småkok i 3 minutter.

Trinn 3

Sil saften gjennom en sil med et rent kjøkkenhåndkle eller osteklut. Det tar ca. 1 time.

Mål opp ripssaften og ha i en kjele. Tilsett samme mengder sukker og rør til sukkeret er oppløst. Del vaniljestang på langs og skrap ut frøene. Ha frø og stenger i kjelen.

Skum bort skum underveis. Det kan inneholde sporstoffer som gir kortere holdbarhet.

Trinn 4

Hell geleen på sterile, varme glass. Bruk gjerne hansker så du ikke brenner deg.

Du kan sterilisere syltetøyglass og lokk ved å sette dem i stekeovn på 100 grader i 10 minutter. Alternativt kan du koke opp en kjele med vann og la glass og lokk bli liggende et par minutter.

Bruk gjerne litt mindre glass. Fyll opp til kanten og skru på lokket. Sett glassene på hodet og avkjøl.

Trinn 5

Vask glassene og sett riktig vei. Sett glassene i kjøleskapet eller en kald kjeller.

Holdbarhet i lukket tilstand er ca. 6 måneder. Åpnet 1–2 uker i kjøleskap.