Juleribbe med medisterkaker

Ingen vurderinger
Tidsbruk 180 minutter
Vanskelighetsgrad Middels ferdighetsnivå
43 ingredienser
28 planlagt
Juleribbe med medisterkaker
Legg oppskrift
i handlelapp
Juleribba fortjener det beste tilbehøret. Denne oppskriften er med medisterkaker, surkål og rødkål. Og brun saus!

Velg antall personer

8 voksne
0 barn

Ingredienser

Tilbehør

2 stk
Syrlige epler som Granny Smith
20 stk
Svisker
2 ss
Smør
1 ss
Sukker
2 dl
Vann

Ribbe

3 kg
Ribbe
2 ss
Salt
2 ss
Sort pepper, grovknust

Brun saus

1 ss
Ripsgele
1 ss
Sitronsaft
0.5 dl
Solbærsirup
1 l
Stekekraft ispedd vann
2 ss
Hvetemel
1 klype
Salt
1 klype
Pepper
1 terning
Buljongterning
2 ss
Stekefett

Surkål

1.5 kg
Hvitkål
2 ss
Karve
1 l
Vann
2 dl
Sukker
2 dl
Hvit eddik
1 ss
Salt
1 ts
Malt hvit pepper
1 dl
Ribbefett

Rødkål

1 stk
Syrlig eple
1 kg
Rødkål
1 dl
Husholdningssaft
1 dl
Rødvin
0.5 dl
Rødvinseddik
2 dl
Vann
1 ss
Salt
1 ts
Pepper
0.5 dl
Ribbefett

Medisterkaker

600 g
Medisterdeig
2 stk
Små egg
1 stk
Løk
1 dl
Melk
1.5 ss
Hvetemel
2 ts
Salt
1 ts
Pepper
2 ss
Smør
2 ss
Solsikkeolje

Slik gjør du

Trinn 1

Start gjerne forberedelsene 1–3 dager før: Skjær et rutemønster i svoren og krydre med salt og pepper. Lag gjerne rutemønsteret parallelt med ribbeina, slik at det blir lettere å skjære pene stykker. Dekk til og sett kjølig.

Trinn 2

Steke ribbe: Start med ribbestekingen 3–4 timer før maten skal på bordet. Forvarm ovnen til 200 grader varmluft.

Når ovnen er varm, legg ribben med svoren ned i en smurt langpanne med 5 dl vann. Dekk pannen med aluminiumsfolie slik at det er helt tett. Stek ribben nederst i ovnen.

Ta ut av stekeovnen etter ca. 50 minutter. Lag en forhøyning av aluminiumsfolie på en rist. Plasser ribben over slik at den ligger som en bue. Sett risten i langpannen og ha i 1 liter vann.

Stek ribben ved 180 grader på over- og undervarme, i ca. 1,5 time. Etterfyll med vann i langpannen hvis det trengs. Etter 1,5 time, skru opp temperaturen til 230 grader, over- og undervarme. Stek videre i 30 minutter.

Trinn 3

Medisterkaker: Ha medisterdeig, hvetemel, finhakket løk, salt og pepper i en bolle. Bland sammen. Tilsett egg og bland godt. Spe på med melk til farsen blir smidig. Farsen inneholder en del fett, derfor trengs det også en del salt.

Varm en stekepanne og ha i smør og olje. Vent til lysebrunt. Form medisterkaker med en spiseskje, og stek på middels varme slik at de blir pent brune og gjennomstekte. Ca. 3 minutter på hver side.

Trinn 4

Brun saus: Sil kraften fra langpannen over i et litermål. Skum bort fettet. Spar på fettet til saus, rødkål og surkål. Ha i vann og en buljongterning slik at det til sammen blir 1 liter kraft. Fres stekefett og hvetemel i en kjele til det blir nøttebrunt. Spe med kraften og rør godt om så det ikke blir noen klumper. Smak til med solbærsirup, portvin og/eller ripsgele og sitronsaft.

Kok sausen ned til 7 dl. Smak til med salt og kvernet pepper.

Trinn 5

Surkål: Finsnitt kålen. Skjær vekk kålmargen. Ha kålen i en kjele tilsett vann, eddik, sukker, salt, karve og pepper. Kok surkålen under lokk i en time til den er mør og en del av vannet har fordampet. Ved servering tilsettes ribbefett for å runde av smaken på surkålen.

Trinn 6

Rødkål: Finsnitt rødkål og ha i en kjele med revet eple, vann, saft og rødvinseddik.
Tilsett krydder og kok kålen i 1,5 time med lokk til den blir myk. Kok kålen de siste 30 minuttene uten lokk slik at kraften blir kokt ned. Til slutt tilsettes ribbefett for å sette en ekstra smak på rødkålen.

Trinn 7

For sprø svor: De siste 3–5 minuttene setter du grillelementet på fullt. Plasser ribben nederst i ovnen og la svoren puffes opp. Sitt ved ovnen og følg med så ribben ikke brenner seg. La hvile i 30 minutter før den skjæres opp i pene stykker.

Kraften som er i langpannen siles og brukes i sausen. Medisterkaker og julepølse kan varmes sammen med ribben de siste 10–20 minuttene.

Tips!

Ribben bør krydres dagen før. Surkål og rødkål kan lages inntil fire dager før. Ribben stekes samme dag for å få julelukten i huset. Sausen lages etter ribben er stekt.

Medisterkaker kan stekes flere dager før servering og varmes i panne eller ovn ved servering.