Pinnekjøtt med rotmos

Tidsbruk 180 minutter
8 ingredienser
69 planlagt
Pinnekjøtt med rotmos
Legg oppskrift
i handlelapp
Pinnekjøtt som julemiddag vinner stadig nye venner. Det smaker godt og lager seg nesten selv. Kjøp pinnekjøtt som er kuttet opp. Om det skal være røkt eller urøkt er en smakssak. Urøkt er litt lettere å fordøye.

Velg antall personer

4 voksne
4 barn

Ingredienser

1.5 kg
Poteter
3 kg
Pinnekjøtt
1.5 kg
Vossakorv, ferdig kokt
2 kg
Kålrot
500 g
Gulrot
200 g
Smør
2 ss
Salt
1 ts
Malt hvit pepper

Slik gjør du

Trinn 1

Forberedelse: Legg pinnekjøttet i rikelig med kaldt vann 36 timer før det skal dampes. Skift gjerne vann en gang i løpet av utvanningen

Trinn 2

Legg en rist i bunnen av en stor kjele. Du kan lage rist av sleiver og stekespader lagt i kryss i bunnen av kjelen, eller du kan kjøpe pinnekjøttpinner som legges i bunnen av kjelen.

Trinn 3

Plassér alt pinnekjøttet på risten, og hell på en liter vann. Kok opp under lokk og sett ned varmen slik at vannet smådamper. Det tar tre timer å dampe pinnekjøttet

Trinn 4

Det siste kvarteret tilsettes vossakorv for å varmes opp. Kjøttet er ferdig når det løsner fra benet.

Trinn 5

Pinnekjøttet serveres med sjyen som er i bunnen av kjelen, rotmos og kokte poteter. Ringerike-, mandel eller gulløyepotet kokes i 20 minutter med skall, skrelles og oppbevares i kjele med lokk. Legg tørkepapir over potetene så de ikke tørker ut. Bruker du Beate eller andre kokefaste poteter som kan skrelles, kan disse skrelles en til to dager før festen og oppbevares i kaldt vann i kjøleskap.

Trinn 6

Rostmos: Skrell alle grønnsakene og del dem i store terninger. De skal kokes i rikelig med vann i ca. 45 minutter til kålroten er mør.

Trinn 7

Sil av vannet og visp med en håndvisper til grov mos sammen med pinnekjøttkraft, salt, pepper og smør i terninger.

Tips!

Pass på at kjelen ikke koker tørr. Det skal alltid stå tre cm med vann i bunnen av kjelen. Vi pleier å legge pinnekjøttet på et stekebrett og grille kjøttet i tre minutter under grillen i ovnen før servering.

Prøv også!