Ovnsbakt lammelår med potet- og løkform

Tidsbruk 120 minutter
40 ingredienser
192 planlagt
Ovnsbakt lammelår med potet- og løkform
Legg oppskrift
i handlelapp
Lammelår er for mange blitt en tradisjon til påske. Prøv lammelår med potet- og løkform, selleripure og hvitløksstekt spinat med honningbakte cherrytomater.

Velg antall personer

4 voksne
4 barn

Ingredienser

Buljongterning

1 stk
Lammelår (ca 2,5 kg)
5 fedd
Hvitløk
2 ss
Timian
2 ss
Rosmarin
0.5 dl
Olivenolje
1 terning
Buljongterning
2 ss
Salt
1 ss
Pepper
7 dl
Vann

Potet- og løkform

1.5 kg
Poteter
3 stk
Løk
2 ss
Smør
2 ts
Salt
2 klype
Pepper

Selleripuré

1 stk
Sellerirot
1 dl
Fløte
50 g
Smør
1 klype
Salt
1 klype
Pepper

Hvitløksstekt spinat

400 g
Cherrytomater
2 pose
Bladspinat
4 fedd
Hvitløk
2 ss
Smør
0.5 dl
Honning
1 klype
Salt
1 klype
Pepper

Tomatisert ratatouille-saus

1 stk
Løk
2 fedd
Hvitløk
1 stk
Paprika
0.3 stk
Squash
1 ts
Timian
1 ts
Rosmarin
0.5 dl
Olivenolje
1 boks
Hakkede tomater
2 ss
Vineddik
1 neve
Basilikum
2 dl
Vann
1 ss
Sukker
1 klype
Pepper
1 klype
Salt

Slik gjør du

Trinn 1

Sett ovnen på 170 grader (varmluft). Lag små snitt med en grønnsakskniv i lammekjøttet og fyll hullene med skiver av hvitløk. Krydre lammelåret på alle sider med hakket timian, rosmarin, salt og pepper.

Trinn 2

Legg lammelåret i en dyp langpanne og hell over olivenolje. Stikk et steketermometer i den tykkeste delen av låret.

Trinn 3

Stek lammelåret ved 170 grader varmluft i ca. 1 time og 30 minutter. Kjernetemperatur skal være ca. 65 grader for medium stekt og 75 grader for gjennomstekt.

Trinn 4

Den siste halvtimen tilsetter du varmtvann med buljongterning i langpannen. Ta lammelåret ut av ovnen når det har ønsket kjernetemperatur. Sil av sjyen og ta vare på denne til potetformen. La lammelåret avkjøles i 5 minutter så stekeprosessen stopper, før du pakker den i aluminiumsfolie. Pakk deretter i et håndkle og la hvile i minst 30-45 minutter.

Trinn 5

Gjør klar potetformen mens lammelåret hviler. Skrell potetene og skjær de i ½ cm tykke skiver. Rens løken og skjær den i tynne skiver. Legg poteter og løk lagvis i en ildfast form, og dryss på litt salt mellom hvert lag. Kok opp lammekraften med smøret og hell over formen.

Trinn 6

Sett potet- og løkformen i ovnen og bak den i 40 minutter ved 200 grader varmluft, til potetene er møre og lammekraften er kokt inn i potetene.

Trinn 7

Hvitløksstekt spinat og honningbakte cherrytomater: Start med å dele cherrytomatene i to og legg de på et stekebrett. Dryss på flytende honning, salt og pepper. Bak tomatene i ovn ved 170 grader varmluft i 30 minutter, gjerne sammen med lammesteken.

Trinn 8

Vask spinaten og varm en kjele med smør og hakket hvitløk. Fres spinaten i smøret til den detter sammen. Krydre med salt og pepper.
Legg spinaten i en sil så vannet siles av og anrett spinaten på et fat med ovnstekte cherrytomater.

Trinn 9

Selleripure: Rens sellerien og kutt den i 2 cm terninger. Kok den mør i lettsaltet vann i ca. 25 minutter. Sil av vannet og kjør sellerien med stavmikser til pure med smør, fløte, salt og pepper.

Trinn 10

Tomatisert ratatouillesaus: Rens alle grønnsakene og kutt de i fine terninger. Fres løk og hvitløk i olje, og tilsett urter og resten av grønnsakene.

Trinn 11

Ha finhakkede tomater, vann, eddik og sukker og kok opp. Kok i fem minutter og smak til med salt og pepper. Tilsett hakket basilium ved servering.

Tips

Steken kan fint stå opptil 2 timer på benken når den ligger innpakket i aluminiumsfolie.