Lutefisk med ertestuing, sennepssaus og baconfett

Tidsbruk 60 minutter
20 ingredienser
78 planlagt
Lutefisk med ertestuing, sennepssaus og baconfett
Legg oppskrift
i handlelapp
Lutefisk har inntatt en sikker plass på menyen både i advents- og juletiden. Her er en oppskrift til både fisk og tilbehør som sikrer deg et godt resultat.

Velg antall personer

4 voksne
4 barn

Ingredienser

Lutefisk

5 kg
Lutefisk
5 ss
Salt
1 ss
Kvernet sort pepper

Ertestuing

1 kg
Tørre, grønne erter
2 dl
Fløte
1 klype
Kvernet pepper
2 l
Vann
1.5 ss
Salt
200 g
Smør

Baconsmør

800 g
Bacon skåret i terninger
2 dl
Smør

Sennepssaus

6 dl
Melk
1 dl
Fløte
2 ss
Pølsesennep
2 ss
Fransk dijon sennep
2 ss
Smør
2 ss
Hvetemel
2 ss
Grov sennep
1 klype
Salt
1 klype
Pepper

Slik gjør du

Trinn 1

Forberedelser: Lutefisken kan renses og kuttes i biter dagen i forveien. Ertene må legges i vann minimum 12 timer før koking. Ertestuingen kan være ferdig to timer før servering. Det samme med baconfettet og sennepssaus.

Trinn 2

Det finnes mange måter å koke lutefisk på. Den mest vellykkede hjemme er å bake den i langpanne i ovn. Jeg skjærer bort alle ben og hinner på fisken, skinnet lar jeg sitte på fileten. Dette er luksus, men jeg foretrekker benfri og glovarm lutefisk som ikke blir kaldt mens den finrenses.

Trinn 3

Etter at den er filetert deles fileten opp i stykker på ca 300 gram til første gang servering. Bruk de tykkeste ryggstykkene først. Legg dem i en langpanne. Dryss fisken med salt en halv time før den skal bakes. Det går med 1 ss salt pr. kg fisk. Saltet trekker vannet ut av fisken og gjør den fastere og bedre. Kvern pepper over fisken og dekk den med al-folie. Det er nok væske i langpannen etter salting, til å dampe fisken.

Trinn 4

Bak den i ovn med varmluft ved 200 grader i 45 minutter. Serveres med ertepure, kokte ringerikspoteter/mandelpoteter, baconfett og sennepssaus.

Trinn 5

Ertestuing: Legg ertene i kaldt vann natten før de skal kokes. Hell av bløtleggingsvannet og tilsett nytt vann så det dekker ertene med fem cm. Kok ertene i en time til de er møre.

Trinn 6

Hell av vannet og visp med en håndmikser i fløte, smørterninger, salt og pepper. Hold stuingen varm.

Trinn 7

Baconfett: Skjær bacon uten svor i små terninger. Stek bacon på middels varme i smør til det er brunt og sprøtt. Holdes varmt. Tips: Frys baconstykket i en time. Da er det lettere å kutte i små terninger.

Trinn 8

Sennepssaus: Smelt smør og ha i mel. Fres dette i to minutter.

Trinn 9

Spe med varm melk og fløte i to omganger mens du rører iherdig slik at det blir en glatt hvit saus uten klumper.

Trinn 10

Tilsett sennepen og smak til med salt og pepper. Hold sausen varm.

Tips!

Det finnes utallige tilbehør til lutefisk, den ene mer original enn den andre. Sirup, revet geitost, sennep, søt eller tørr, lefser, flatbrød, osv. Det er din lutefisk, elsk den med det du liker!