Lutefisk med ertestuing, sennepssaus, baconfett og poteter

Tidsbruk 80 minutter
16 ingredienser
47 planlagt
Lutefisk med ertestuing, sennepssaus, baconfett og poteter
Legg oppskrift
i handlelapp
Lutter juleglede! Lutefisk er en kjærkommen mattradisjon i høytiden. Fiskens følgesvenner, det sprøstekte baconet og stuingen, er for mange minst like viktig som hovedingrediensen.

Velg antall personer

8 voksne
0 barn

Ingredienser

Lutefisk

6 kg
Lutefisk
6 ss
Salt
3 ts
Nykvernet pepper

Poteter

2 kg
Poteter

Bacon

300 g
Bacon
150 g
Smør

Ferdig tilbehør

1 pakke
Ertestuing

Sennepssaus

6 dl
Melk
2 ss
Fransk Dijonsennep
1 dl
Fløte
2 ss
Pølsesennep
2 ss
Smør
2 ss
Hvetemel
2 ss
Grov sennep
1 klype
Pepper
1 klype
Salt

Slik gjør du

Trinn 1

Beregn ca. 1/2 - 1 kg lutefisk per person – avhengig av hvem du skal ha til bords.

Trinn 2

Kjøp ferdig renset lutefisk, eller rens fisken for ben og hinner og kutt i serveringsstykker. Dette kan godt gjøres dagen i forveien.

Trinn 3

Lutefisken saltes godt i 30 minutter på rist over langpanne. 1 ss salt pr. kg fisk. Dette trekker ut litt av vannet og gjør fisken fastere.

Trinn 4

Legg fisken i langpannen. Ha på nykvernet sort pepper. Det er nok væske i pannen etter saltingen. Dekk med aluminiumsfolie og bak den i ovnen på 200°C i ca. 45 minutter, alt etter tykkelsen på fisken.

Trinn 5

Sennepssaus: Smelt smør og ha i mel. Fres dette i to minutter. Spe med varm melk og fløte i to omganger mens du rører iherdig slik at det blir en glatt, hvit saus uten klumper. Tilsett sennep og smak til med salt og pepper. Hold sausen varm.

Trinn 6

Server lutefisken med ertestuing, sennepssaus, baconfett og mandel- eller ringerikspoteter. Alt rykende varmt!