Lammestek med ratatouille og småpoteter

Tidsbruk 180 minutter
25 ingredienser
66 planlagt
Lammestek med ratatouille og småpoteter
Legg oppskrift
i handlelapp
Hvitløk, timian og ratatouille er franskmenns favorittsmaker til lam. Et par timer i ovnen og en halvtimes hviletid gir en ekstra saftig stek.

Velg antall personer

2 voksne
2 barn

Ingredienser

Lammestek

0,8 stk
Surret lammestek (Sesongvare)
1,5 fedd
Hvitløk
1,5 kvist
Timian
0,2 stk
Sellerirot
1,5 stk
Løk
0,8 stk
Gulrot
3 ss
Hakket persille
0,8 ts
Salt
0,8 ts
Pepper
3,8 dl
Vann (fra springen eller flaske 1,5 L)

Poteter

15 stk
Små poteter

Ratatouille

0,8 stk
Løk
0,8 fedd
Hvitløk
0,8 stk
Liten squash
0,8 stk
Liten aubergine
0,8 stk
Paprika
1,5 stk
Modne tomater
3,8 stk
Sopp
0,8 stk
Fennikel
1,1 ss
Tomatpuré
0,8 boks
Hermetiske tomater
1,5 ss
Olje til steking
0,8 dl
Kaldpresset olivenolje
0,8 klype
Salt
0,8 klype
Pepper

Slik gjør du

Trinn 1

Gni lammesteken inn med salt og nykvernet pepper. Skjær 6–7 små «lommer» i lammesteken og legg hakket hvitløk i lommene. Da fordeler hvitløken seg godt i hele steken. Knus timiankvistene lett i en morter eller grov-hakk dem. Legg dem under steken sammen med selleriot, løk og gulrot som er renset og kuttet i passe små terninger. Legg steken i en langpanne og tilsett ca. 5 dl vann. Stek ved 160°C i ca. 2 timer.

Trinn 2

Vask potetene godt. Legg potetene sammen med lammesteken i langpannen når det er ca. 30 minutter igjen av steketiden til kjøttet.

Trinn 3

Ratatouille: Skrell løk og hvitløk. Vask de andre grønnsakene. Finhakk hvitløk og kutt de andre grønnsakene i terninger på ½ cm. Stek grønnsaker og hvitløk i litt olje i en stekepanne eller gryte til de er blanke.

Trinn 4

Tilsett tomatpuré, fres godt og tilsett deretter hermetiske tomater i gryten/stekepannen og la dette småkoke i 20–30 minutter. La koke under lokk de første 15 minuttene, deretter uten lokk. Da fordamper væsken, og du får en konsentrert smak på grønnsaksblandingen. Rør regelmessing underveis. Tilsett olivenolje når grønnsakene er møre. Smak deretter til med salt og pepper. Hvis kjelen koker tørr, kan du tilsette litt mer vann.

Trinn 5

Ta ut steken. Ved kjernetemperatur på 70°C er steken rosa, ved 78°C er den gjennomstekt. La kjøttet hvile i ca. 30 minutter for et saftigere resultat.

Trinn 6

Sil kraften i langpannen over i en gryte og kok opp, tilsett masse hakket persille, og server med ratatouille.