Lammestek med fløtegratinerte poteter

4.0 i snitt
Tidsbruk 240 minutter
Vanskelighetsgrad Middels ferdighetsnivå
39 ingredienser
170 planlagt
Lammestek med fløtegratinerte poteter
Legg oppskrift
i handlelapp
Langtidsstekt lammestek med smørkokte sukkererter, rosmaringlaserte rotgrønnsaker og fløtegratinerte poteter. En klassiker som hele familien liker.

Velg antall personer

4 voksne
4 barn

Ingredienser

Lammestek

1 kg
Utbenet lammestek
5 fedd
Hvitløk
2 ss
Timian
2 ss
Rosmarin
0.5 dl
Olivenolje
1 ss
Salt
1 ts
Pepper
5 dl
Vann

Rotgrønnsaker

4 stk
Gulrøtter
0.5 stk
Sellerirot
4 stk
Persillerot
0.5 dl
Olivenolje
4 fedd
Hvitløk
2 ss
Rosmarin
1 ts
Salt
1 klype
Pepper

Smørkokte sukkererter

500 g
Sukkererter
1 stk
Løk
1 ss
Smør
2 dl
Vann
1 ts
Salt

Fløtegratinerte poteter

1.2 kg
Poteter
2 stk
Løk
3 fedd
Hvitløk
3 dl
Fløte
1 dl
Melk
100 g
Gulost
1.5 ts
Salt
1 ts
Pepper

Soppsaus med basilikum

200 g
Sopp
1 stk
Løk
2 fedd
Hvitløk
2 ts
Timian
0.5 dl
Olivenolje
2 ss
Sitron (Sitronsaft)
2 ts
Maisstivelse
1 neve
Basilikum
1 klype
Salt
1 klype
Pepper

Slik gjør du

Trinn 1

Langtidsstekt lammestek: Varm ovnen til 180 grader (varmluft). Lag små snitt med en grønnsakskniv i lammesteken og fyll hullene med skiver av hvitløk. Bland sammen hakket timian, rosmarin, salt og sort pepper med olivenolje. Smør denne blandingen på lammelåret og legg steken i en dyp ildfast form.

Trinn 2

Sett inn et steketermometer i den tykkeste delen av steken. Stek i ovn ved 180 grader varmluft i 15 minutter. Skru ned temperaturen til 80 grader (varmluft) og stek videre i ca. 4 - 4 ½ time, til kjernetemperatur når 68 grader for medium stekt eller 75 grader til gjennomstekt. Tilsett kokende vann i den ildfaste formen den siste halvtimen.

Trinn 3

Ta lammesteken ut av ovnen når du når ønsket kjernetemperatur. Sil av og ta vare på sjyen til soppsausen. La steken avkjøle i fem minutter slik at stekeprosessen stopper, før du pakker den inn i aliminiumsfolie og deretter et håndkle. La hvile i minst 30 minutter.
Ved servering varmes steken i ovn ved 230 grader varmluft i 5 minutter, og skjæres så i skiver.

Trinn 4

Rosmaringlaserte rotgrønnsaker: Skrell rotgrønnsakene og del de i 2 x 2 cm biter. Ha de i en ildfast form og vend de med olivenolje, skivet hvitløk, hakket rosmarin, salt og pepper.
Bak rotgrønnsakene 20 minutter i ovn ved 200 grader varmluft til de er møre og har fått litt farge.

Trinn 5

Fløtegratinerte poteter: Skrell potetene og skjær i ½ cm skiver. Ha de i en kjele med strimlet løk, finhakket hvitløk, fløte, melk, salt og pepper.
Kok opp og småkok i 10 minutter.

Trinn 6

Legg de fløtekokte potetene i en ildfast form og dekk formen med revet gulost. Stek formen under grillelementet, 250 grader varmluft i 5 minutter til osten er gyllen.

Trinn 7

Soppsaus med basilikum: Finsnitt sopp i skiver og fres i en panne med hakket løk, hvitløk og timian i olivenolje. Etter 3 minutter tilsettes lammekraft og sitronsaft og sjyen kokes i fem minutter til god smak.
Smakes til med salt og pepper og jevnes med maisstivelse utrørt i vann til passe tykkelse på sausen. Ved servering tilsettes hakket basilikum.

Trinn 8

Smørkokte sukkererter: Del sukkererten i to hvis de er store. Ha de i en kjele med finhakket løk, vann, smør og salt. Kok de under lokk i tre minutter til de så vidt er møre.

Tips!

Steken kan holde seg lunken i opptil 2 timer når den ligger innpakket i alu-folie.