Lammestek med fløtegratinerte poteter
Velg antall personer
Slik gjør du
-
Trinn 1
Langtidsstekt lammestek: Varm ovnen til 180 grader (varmluft). Lag små snitt med en grønnsakskniv i lammesteken og fyll hullene med skiver av hvitløk. Bland sammen hakket timian, rosmarin, salt og sort pepper med olivenolje. Smør denne blandingen på lammelåret og legg steken i en dyp ildfast form.
-
Trinn 2
Sett inn et steketermometer i den tykkeste delen av steken. Stek i ovn ved 180 grader varmluft i 15 minutter. Skru ned temperaturen til 80 grader (varmluft) og stek videre i ca. 4 – 4 ½ time, til kjernetemperatur når 68 grader for medium stekt eller 75 grader til gjennomstekt. Tilsett kokende vann i den ildfaste formen den siste halvtimen.
-
Trinn 3
Ta lammesteken ut av ovnen når du når ønsket kjernetemperatur. Sil av og ta vare på sjyen til soppsausen. La steken avkjøle i fem minutter slik at stekeprosessen stopper, før du pakker den inn i aliminiumsfolie og deretter et håndkle. La hvile i minst 30 minutter.
Ved servering varmes steken i ovn ved 230 grader varmluft i 5 minutter, og skjæres så i skiver. -
Trinn 4
Rosmaringlaserte rotgrønnsaker: Skrell rotgrønnsakene og del de i 2 x 2 cm biter. Ha de i en ildfast form og vend de med olivenolje, skivet hvitløk, hakket rosmarin, salt og pepper.
Bak rotgrønnsakene 20 minutter i ovn ved 200 grader varmluft til de er møre og har fått litt farge. -
Trinn 5
Fløtegratinerte poteter: Skrell potetene og skjær i ½ cm skiver. Ha de i en kjele med strimlet løk, finhakket hvitløk, fløte, melk, salt og pepper.
Kok opp og småkok i 10 minutter. -
Trinn 6
Legg de fløtekokte potetene i en ildfast form og dekk formen med revet gulost. Stek formen under grillelementet, 250 grader varmluft i 5 minutter til osten er gyllen.
-
Trinn 7
Soppsaus med basilikum: Finsnitt sopp i skiver og fres i en panne med hakket løk, hvitløk og timian i olivenolje. Etter 3 minutter tilsettes lammekraft og sitronsaft og sjyen kokes i fem minutter til god smak.
Smakes til med salt og pepper og jevnes med maisstivelse utrørt i vann til passe tykkelse på sausen. Ved servering tilsettes hakket basilikum. -
Trinn 8
Smørkokte sukkererter: Del sukkererten i to hvis de er store. Ha de i en kjele med finhakket løk, vann, smør og salt. Kok de under lokk i tre minutter til de så vidt er møre.
Tips!
Steken kan holde seg lunken i opptil 2 timer når den ligger innpakket i alu-folie.