Lammestek med fløtegratinerte poteter | Oppskrifter | REMA 1000
Hopp til innhold
Rema.no Oppskrifter Lam og fårekjøtt Lammestek Lammestek med fløtegratinerte poteter

Lammestek med fløtegratinerte poteter

3.3 i snitt
Tidsbruk 240 minutter
Vanskelighetsgrad Middels ferdighetsnivå
39 ingredienser
181 planlagt
Lammestek med fløtegratinerte poteter
Langtidsstekt lammestek med smørkokte sukkererter, rosmaringlaserte rotgrønnsaker og fløtegratinerte poteter. En klassiker som hele familien liker.

Velg antall personer

Voksne
4
Barn
4

Ingredienser

Lammestek

1 kg
Utbenet lammestek
5 fedd
Hvitløk
2 ss
Timian
2 ss
Rosmarin
0.5 dl
Olivenolje
1 ss
Salt
1 ts
Pepper
5 dl
Vann

Rotgrønnsaker

4 stk
Gulrøtter
0.5 stk
Sellerirot
4 stk
Persillerot
0.5 dl
Olivenolje
4 fedd
Hvitløk
2 ss
Rosmarin
1 ts
Salt
1 klype
Pepper

Smørkokte sukkererter

500 gr
Sukkererter
1 stk
Løk
1 ss
Smør
2 dl
Vann
1 ts
Salt

Fløtegratinerte poteter

1.2 kg
Poteter
2 stk
Løk
3 fedd
Hvitløk
3 dl
Fløte
1 dl
Melk
100 gr
Gulost
1.5 ts
Salt
1 ts
Pepper

Soppsaus med basilikum

200 gr
Sopp
1 stk
Løk
2 fedd
Hvitløk
2 ts
Timian
0.5 dl
Olivenolje
2 ss
Sitron (Sitronsaft)
2 ts
Maisstivelse
1 neve
Basilikum
1 klype
Salt
1 klype
Pepper

Slik gjør du

Trinn 1

Langtidsstekt lammestek: Varm ovnen til 180 grader (varmluft). Lag små snitt med en grønnsakskniv i lammesteken og fyll hullene med skiver av hvitløk. Bland sammen hakket timian, rosmarin, salt og sort pepper med olivenolje. Smør denne blandingen på lammelåret og legg steken i en dyp ildfast form.

Trinn 2

Sett inn et steketermometer i den tykkeste delen av steken. Stek i ovn ved 180 grader varmluft i 15 minutter. Skru ned temperaturen til 80 grader (varmluft) og stek videre i ca. 4 – 4 ½ time, til kjernetemperatur når 68 grader for medium stekt eller 75 grader til gjennomstekt. Tilsett kokende vann i den ildfaste formen den siste halvtimen.

Trinn 3

Ta lammesteken ut av ovnen når du når ønsket kjernetemperatur. Sil av og ta vare på sjyen til soppsausen. La steken avkjøle i fem minutter slik at stekeprosessen stopper, før du pakker den inn i aliminiumsfolie og deretter et håndkle. La hvile i minst 30 minutter.
Ved servering varmes steken i ovn ved 230 grader varmluft i 5 minutter, og skjæres så i skiver.

Trinn 4

Rosmaringlaserte rotgrønnsaker: Skrell rotgrønnsakene og del de i 2 x 2 cm biter. Ha de i en ildfast form og vend de med olivenolje, skivet hvitløk, hakket rosmarin, salt og pepper.
Bak rotgrønnsakene 20 minutter i ovn ved 200 grader varmluft til de er møre og har fått litt farge.

Trinn 5

Fløtegratinerte poteter: Skrell potetene og skjær i ½ cm skiver. Ha de i en kjele med strimlet løk, finhakket hvitløk, fløte, melk, salt og pepper.
Kok opp og småkok i 10 minutter.

Trinn 6

Legg de fløtekokte potetene i en ildfast form og dekk formen med revet gulost. Stek formen under grillelementet, 250 grader varmluft i 5 minutter til osten er gyllen.

Trinn 7

Soppsaus med basilikum: Finsnitt sopp i skiver og fres i en panne med hakket løk, hvitløk og timian i olivenolje. Etter 3 minutter tilsettes lammekraft og sitronsaft og sjyen kokes i fem minutter til god smak.
Smakes til med salt og pepper og jevnes med maisstivelse utrørt i vann til passe tykkelse på sausen. Ved servering tilsettes hakket basilikum.

Trinn 8

Smørkokte sukkererter: Del sukkererten i to hvis de er store. Ha de i en kjele med finhakket løk, vann, smør og salt. Kok de under lokk i tre minutter til de så vidt er møre.

Tips!

Steken kan holde seg lunken i opptil 2 timer når den ligger innpakket i alu-folie.