Helstekt lammelår med ratatouille | Oppskrifter | REMA 1000
Hopp til innhold
Rema.no Oppskrifter Lam og fårekjøtt Lammelår Helstekt lammelår med ratatouille

Helstekt lammelår med ratatouille

4.1 i snitt
Vanskelighetsgrad Middels ferdighetsnivå
43 ingredienser
Helstekt lammelår med ratatouille
Samle store og små rundt bordet til et festmåltid, til lammelår med spennende tilbehør som ratatouille. En klassiker med ny vri.

Velg antall personer

Voksne
4
Barn
4

Ingredienser

Lammelår

5 fedd
Hvitløk
2 ss
Hakket timian, fersk
2 ss
Hakket rosmarin, fersk
1 ss
Sitronsaft
1 stk
Lammelår (ca 2,5 kg)
1 ts
Kvernet sort pepper
1 ss
Salt
7 dl
Vann
0.5 dl
Olivenolje
1 terning
Buljongterning
1 kg
Mandelpoteter

Mandelpotetpure

2 dl
Melk
2 dl
Fløte
2 ss
Smør
1 klype
Salt
1 klype
Pepper

Ratatouille

1 stk
Løk
0.3 stk
Squash
0.3 stk
Aubergine
2 fedd
Hvitløk
1 stk
Paprika
1 ts
Timian
1 ts
Rosmarin
1 boks
Hakkede tomater
0.5 potte
Basilikum
0.5 dl
Olivenolje
2 ss
Hvitvinseddik
1 klype
Pepper
1 klype
Salt
1 ss
Sukker

Hvitløksstekte aspargesbønner

400 gr
Aspargesbønner
1 dl
Hakket sjalottløk
3 fedd
Hakket hvitløk
50 gr
Smør
1 klype
Pepper
1 klype
Salt

Lammesjy med urter

1 ss
Fersk timian
1 ss
Fersk rosmarin
1 ss
Fersk hvitløk
2 ts
Maisennastivelse
1 ss
Vann
1 klype
Salt
1 klype
Pepper

Slik gjør du

Trinn 1

Varm ovnen til 170 grader varmluft. Lag små snitt med en grønnsakskniv i lammekjøttet og fyll hullene med skiver av hvitløk. Krydre lammelåret på alle sider med hakket timian, rosmarin, salt og pepper, og legg det i en dyp langpanne. Hell olivenolje over kjøttet. Stikk inn et steketermometer i den tykkeste delen av låret. Stek hele lammelåret i ovn ved 170 grader varmluft i 90-105 minutter (kjernetemperaturen på den tykkeste delen av låret skal være 63 grader for rosa lammestek).

Trinn 2

Rens alle grønnsakene og kutt dem i fine terninger. Fres løk og hvitløk i oljen og tilsett urter og resten av grønnsakene. Ha på tomater, eddik og sukker og kok opp. Kok i fem minutter og smak til med salt og pepper. Tilsett hakket basilikum ved servering.

Trinn 3

Den siste halvtimen av stekingen tilsettes vann med buljongterning og sitronsaft i den dype langpannen. Sil av lammesjyen og ta vare på den. Ta steken ut av ovnen, og la den stå i romtemperatur i 5 minutter slik at stekeprosessen stopper. Pakk den så i alufolie, og deretter i et håndkle for å hvile i minst 30 minutter. Steken kan holde seg lunken i opp til to timer.

Trinn 4

Skrell potetene og kok dem i vann til de er møre og går i stykker – ca. 15 minutter. Sil av vannet og press potetene gjennom en fin sikt. Kok opp fløte med smør, salt og pepper og bland i potetpuréen. Den skal være ganske løs.

Trinn 5

Forvell aspargesbønnene i 3 minutter i fosskokende lettsaltet vann. Avkjøl dem i iskaldt vann, gjerne med isbiter i, for å bevare grønnfargen. Sil av vannet. Fres hakket sjalottløk og hvitløk i smør. Tilsett kokte aspargesbønner og varm dem i smøret.

Trinn 6

Kok opp den silte lammekraften fra stekingen, og reduser den til 4 dl. Tilsett hakkede urter. Jevn sausen med maisennastivelse utrørt i kaldt vann. Smak til med salt og pepper.

Trinn 7

Før du skal dele opp stekt lammelår er det best å skjære løs nøkkelbeinet. Skjær deretter ut “lammeplommen” – den tykkeste delen av låret. Bruk en utbeiningskniv og skjær rundt lårbeinet for å løsne resten av kjøttet. Del de to store bitene i to og skjær i 1 cm tykke skiver.