Helstekt lammelår med ratatouille | Oppskrifter | REMA 1000
Hopp til innhold
Rema.no Oppskrifter Lam og fårekjøtt Lammelår Helstekt lammelår med ratatouille

Helstekt lammelår med ratatouille

3.9 i snitt
Helstekt lammelår med ratatouille
Samle store og små rundt bordet til et festmåltid, til lammelår med spennende tilbehør som ratatouille. En klassiker med ny vri.

Velg antall personer

Voksne
4
Barn
4

Ingredienser

Lammelår

5 fedd
Hvitløk
2 ss
Hakket timian, fersk
2 ss
Hakket rosmarin, fersk
1 ss
Sitronsaft
1 stk
Lammelår (ca 2,5 kg)
1 ts
Kvernet sort pepper
1 ss
Salt
7 dl
Vann
0.5 dl
Olivenolje
1 terning
Buljongterning
1 kg
Mandelpoteter

Mandelpotetpure

2 dl
Melk
2 dl
Fløte
2 ss
Smør
1 klype
Salt
1 klype
Pepper

Ratatouille

1 stk
Løk
0.3 stk
Squash
0.3 stk
Aubergine
2 fedd
Hvitløk
1 stk
Paprika
1 ts
Timian
1 ts
Rosmarin
1 boks
Hakkede tomater
0.5 potte
Basilikum
0.5 dl
Olivenolje
2 ss
Hvitvinseddik
1 klype
Pepper
1 klype
Salt
1 ss
Sukker

Hvitløksstekte aspargesbønner

400 gr
Aspargesbønner
1 dl
Hakket sjalottløk
3 fedd
Hakket hvitløk
50 gr
Smør
1 klype
Pepper
1 klype
Salt

Lammesjy med urter

1 ss
Fersk timian
1 ss
Fersk rosmarin
1 ss
Fersk hvitløk
2 ts
Maisennastivelse
1 ss
Vann
1 klype
Salt
1 klype
Pepper

Slik gjør du

 1. Trinn 1

  Varm ovnen til 170 grader varmluft. Lag små snitt med en grønnsakskniv i lammekjøttet og fyll hullene med skiver av hvitløk. Krydre lammelåret på alle sider med hakket timian, rosmarin, salt og pepper, og legg det i en dyp langpanne. Hell olivenolje over kjøttet. Stikk inn et steketermometer i den tykkeste delen av låret. Stek hele lammelåret i ovn ved 170 grader varmluft i 90-105 minutter (kjernetemperaturen på den tykkeste delen av låret skal være 63 grader for rosa lammestek).

 2. Trinn 2

  Rens alle grønnsakene og kutt dem i fine terninger. Fres løk og hvitløk i oljen og tilsett urter og resten av grønnsakene. Ha på tomater, eddik og sukker og kok opp. Kok i fem minutter og smak til med salt og pepper. Tilsett hakket basilikum ved servering.

 3. Trinn 3

  Den siste halvtimen av stekingen tilsettes vann med buljongterning og sitronsaft i den dype langpannen. Sil av lammesjyen og ta vare på den. Ta steken ut av ovnen, og la den stå i romtemperatur i 5 minutter slik at stekeprosessen stopper. Pakk den så i alufolie, og deretter i et håndkle for å hvile i minst 30 minutter. Steken kan holde seg lunken i opp til to timer.

 4. Trinn 4

  Skrell potetene og kok dem i vann til de er møre og går i stykker – ca. 15 minutter. Sil av vannet og press potetene gjennom en fin sikt. Kok opp fløte med smør, salt og pepper og bland i potetpuréen. Den skal være ganske løs.

 5. Trinn 5

  Forvell aspargesbønnene i 3 minutter i fosskokende lettsaltet vann. Avkjøl dem i iskaldt vann, gjerne med isbiter i, for å bevare grønnfargen. Sil av vannet. Fres hakket sjalottløk og hvitløk i smør. Tilsett kokte aspargesbønner og varm dem i smøret.

 6. Trinn 6

  Kok opp den silte lammekraften fra stekingen, og reduser den til 4 dl. Tilsett hakkede urter. Jevn sausen med maisennastivelse utrørt i kaldt vann. Smak til med salt og pepper.

 7. Trinn 7

  Før du skal dele opp stekt lammelår er det best å skjære løs nøkkelbeinet. Skjær deretter ut “lammeplommen” – den tykkeste delen av låret. Bruk en utbeiningskniv og skjær rundt lårbeinet for å løsne resten av kjøttet. Del de to store bitene i to og skjær i 1 cm tykke skiver.