Helstekt kylling med persille og hvitløk

4.3 i snitt
Vanskelighetsgrad Middels ferdighetsnivå
14 ingredienser
268 planlagt
Helstekt kylling med persille og hvitløk
Legg oppskrift
i handlelapp
Hel fugl vekker alltid begeistring rundt bordet. Gjør som Bent Stiansen og server den med asparges, mandelpotetpuré og kyllingsjy!

Velg antall personer

2 voksne
2 barn

Ingredienser

Ovnsstekt landkylling

1 stk
Hel Stangekylling
5 fedd
Hvitløk
2 pakke
Persille
0.3 potte
Timian, potte
0.3 potte
Rosmarin
1 ts
Salt
100 g
Smør
1 klype
Pepper
0.5 l
Vann
1 ss
Hvitvinseddik

Hvitløksstekt asparges

1 stk
Sjalottløk
400 g
Asparges
3 fedd
Hvitløk
50 g
Smør

Slik gjør du

Trinn 1

Varm ovnen til 200 °C varmluft. Skrell og kutt hvitløksfeddene i skiver. Grovhakk persillen og bland med hvitløk og salt. Dytt persilleblandingen inn i kyllingen. Smelt smør og tilsett salt og nykvernet pepper. Sett kyllingen på rist over en dyp langpanne. Pensle kyllingen med smørblandingen på alle sider.

Trinn 2

Hell hvitvin og vann i langpannen. (Hvis du bruker hvitvinseddik, bruk 7 dl vann.) Legg stilker av frisk timian og rosmarin på toppen av kyllingen. Sett kyllingen med rist og langpanne midt i ovnen og stek i 45-50 minutter. Sjekk væskenivået i langpannen. Holder den på å koke tørr, tilsett mer vann. Stikk i den tykkeste delen av låret. Siver det ut klar kjøttsaft er kyllingen ferdig. Er kjøttsaften rosa og uklar, må kyllingen steke litt til.

Trinn 3

Ta kyllingen ut når den er ferdig og la den hvile i 15 minutter. Skjær først av lårene som deles i to i kneleddet. Skjær ut kyllingbrystene og del dem i to eller tre biter. Anrett pent på fat sammen med persillestuffingen.

Trinn 4

Kyllingsjy: Kyllingkraften i langpannen siles over i en kjele og kokes ned til ca. 3 dl. Kjør sjyen sammen med en stavmikser før servering.

Trinn 5

Hvitløksstekt asparges: Skrell den nederste delen av aspargesen. Forvell i 3 minutter i rikelig med fosskokende lettsaltet vann. Avkjøl i iskaldt vann, gjerne med isbiter. Dette for å bevare grønnfargen best mulig. Hell av vannet. Fres hakket sjalottløk og hvitløk i smør. Varm aspargesen i smøret.