Kjøttkaker

Tidsbruk 60 minutter
13 ingredienser
210 planlagt
Kjøttkaker
Legg oppskrift
i handlelapp
Noens bestemor lager visstnok verdens beste kjøttkaker, men disse er minst like gode – og ekstra ekstra saftige, fordi du steker dem ferdig i ovnen sammen med sausen.

Velg antall personer

2 voksne
2 barn

Ingredienser

500 g
Kjøttkakedeig
3 stk
Løk
2 stk
Egg
1 stk
Hodekål
3 dl
Helmelk
1 potte
Persille
500 g
Poteter
1 ts
Muskatnøtt
2 ss
Solsikkeolje
3 ss
Griljermel
3 ss
Hvetemel
3 ss
Smør
1 terning
Hønsebuljongterning

Slik gjør du

Trinn 1

Trinn 1

Sett ovnen på 150°C. Bland kjøttkakedeig, finhakket løk (1/3), muskat og salt godt. Ha i griljermel og egg og elt videre til en seig deig. Tilsett kaldt vann (1 dl per 500 g kjøttdeig) og kvernet sort pepper.

Trinn 2

Trinn 2

Stek en liten prøvekake for å sjekke om det er riktig saltet. Brun kjøttkakene i olje og smør (1/5). Legg dem i en ildfast form og hell sausen over. Dekk med folie og bak i ovn i ca. 25 minutter. Kok potetene.

Trinn 3

Trinn 3

Saus: Brun smør (2/5), hvetemel (2/3) og finhakket løk (en halv løk per 2 ss smør) i en panne med høye kanter. Tilsett vann (8 dl per 2 ss smør) gradvis mens du rører. Ha i buljongterning og kok opp. La sausen småkoke i 5 minutter. Smak til med salt og pepper. Skjær resten av løken i tykke skiver og brun i olje. Ha løken i den ferdige sausen.

Trinn 4

Trinn 4

Kålstuing: Smelt smør (1/5) og rør inn hvetemel (1/3). Spe gradvis med melken til en tykk hvit saus mens du rører. La sausen småkoke på lav varme i 5 minutter og smak til med muskat, salt og pepper. Del kålen i biter og kok dem i litt vann og smør til kålen er så vidt mør. Hell av vannet og bland kålen inn i sausen. Server kjøttkaker i saus med kålstuing og kokte poteter. Dryss over hakket persille.