Juleribbe med medisterkaker

Tidsbruk 180 minutter
39 ingredienser
28 planlagt
Juleribbe med medisterkaker
Legg oppskrift
i handlelapp
Fremdeles holder ribben plassen som Norges julemiddag nummer 1. Begynn gjerne å steke den ca. 3 timer før dere skal sette dere til bords. Den lager seg selv det meste av tiden. Du skal kontrollere prosessen og pirres av den deilige ribbeduften som fyller hjemmet.

Velg antall personer

4 voksne
4 barn

Ingredienser

Tilbehør

2 stk
Syrlige epler som Granny Smith
20 stk
Svisker
2 ss
Smør
1 ss
Sukker
2 dl
Vann

Ribbe

3 kg
Ribbe
2 ss
Salt
2 ss
Sort pepper, grovknust

Brun saus

1 dl
Portvin (evt. rødvin eller kan sløyfes)
1 ss
Ripsgele
1 ss
Sitronsaft
1.5 l
Stekekraft ispedd vann og en buljongterning
2 ss
Hvetemel
1 klype
Salt
1 klype
Pepper

Surkål

1.5 kg
Hvitkål
2 ss
Karve
1 l
Vann
2 dl
Sukker
2 dl
Hvit eddik
1 ss
Salt
1 ts
Malt hvit pepper

Rødkål

1 stk
Syrlig eple
1 kg
Rødkål
1 dl
Husholdningssaft
1 dl
Rødvin
0.5 dl
Rødvinseddik
2 dl
Vann
1 ss
Salt
1 ts
Pepper

Medisterkaker

600 g
Medisterdeig
2 stk
Små egg
1 stk
Finhakket løk
1 dl
Melk
1.5 ss
Hvetemel
2 ts
Salt
1 ts
Pepper
2 ss
Smør
2 ss
Solsikkeolje

Slik gjør du

Trinn 1

Forberedelse: Ribben bør krydres dagen før. Surkål og rødkål kan lages inntil fire dager før. Ribben stekes samme dag for å få julelukten i huset. Sausen må lages når ribben er stekt.

Trinn 2

Gni ribben inn med salt og pepper, gjerne et døgn før den skal stekes, slik at saltet får trekke godt inn i kjøttet og gi smak.

Trinn 3

Ovnen varmes til 200 grader varmluft. Ribben legges med svoren opp i en langpanne med 5 dl vann. Legg en forhøyning av aluminiumsfolie eller en kaffekoppasjett under midten av ribben for at den skal være høyest på midten, og slik at smeltet fett renner av ribben og gjør at svoren blir sprø. Dekk ribben godt med aluminiumsfolie og press folien ned langs kanten av langpannen slik at ribben dampes i ovnen.

Trinn 4

Stek ribben nederst i ovnen i ca. 50 minutter ved 200 grader varmluft. Dette for at ribben skal dampes godt og gi mulighet for sprø svor. Hvis ribben ikke er rutet, er det mye lettere å rute den når svoren er dampet. Da sklir kniven gjennom svoren som en varm kniv i smør.

Trinn 5

Legg ribben på en ovnsrist med opphøyningen under ribben. Sett risten over langpannen og ha i 1 liter vann i langpannen. Stek ribben ved 180 grader over og undervarme i ca. 1 ½ time. Etterfyll med vann i langpannen hvis det trengs.

Trinn 6

Skru opp temperaturen til 230 grader over og undervarme og stek ribben i nye 30 minutter.

Trinn 7

De siste 3 til 5 minuttene setter du grillelementet på fullt, 250 grader. Plasser ribben nederst i ovnen og la svoren puffes opp. Sitt ved ovnen og følg med så ribben ikke brennes.

Trinn 8

Ta ut den stekte ribben og la den hvile i 20 minutter før den skjæres opp i fine biter. Kraften som er i langpannen siles og brukes i sausen. Medisterkaker og julepølse kan stekes sammen med ribben de siste 20 minuttene av stekingen.

Trinn 9

Brun saus: Sil stekekraften i langpannen over i et litermål. Skum bort fettet. Ta vare på fettet til sausen, rødkål og surkål.

Trinn 10

Hell på vann og en buljongterning slik at det til sammen blir 1,5 liter kraft. Fres stekefett og hvetemel i en kjele til det blir nøttebrunt. Spe med kraften og rør godt om så det ikke blir noen klumper.

Trinn 11

Tilsett portvin evt. rødvin, ripsgele, sitronsaft. Kok sausen ned til en liter. Smak til med salt og pepper.

Trinn 12

Surkål: Finsnitt kålen. Kålmargen kastes.

Trinn 13

Ha kålen i en kjele med vann eddik, sukker, salt, karve og pepper. Kok surkålen under lokk i en time til den er mør og en del av vannet har fordampet.

Trinn 14

Ved servering tilsettes ribbefett for å runde av smaken på surkålen.

Trinn 15

Rødkål: Finsnitt rødkål og ha i en kjele med revet eple, vann, saft, eddik og rødvin.

Trinn 16

Tilsett krydder og kok kålen i 1 ½ time med lokk til den blir myk og smakfull.

Trinn 17

Kok kålen de siste 30 minuttene uten lokk slik at kraften blir kokt ned. Til slutt tilsettes ribbefett for å sette en ekstra smak på kålen.Tips: Dette er bevisst en stor porsjon. Den rødkålen du har for mye, kan du bruke til julekoldtbordet.

Trinn 18

Tilbehør: Legg sviskene i vann noen timer i en kjele.

Trinn 19

Skrell eplene og stikk ut kjernehusene. Del eplene i 8 båter.

Trinn 20

Varm en stekepanne og fres smøret til det er nøttebrunt. Ha i eplene og sukkeret, stek til de er pent brune og lett karamelliserte. Det tar ca. 3 minutter. Serveres varme.

Trinn 21

Kok opp sviskene. Serveres varme.

Trinn 22

Medisterkaker:Ha medisterdeigen i en blandebolle og tilsett mel, finhakket eller revet løk, salt og pepper. Arbeid dette inn i farsen. Tilsett egg og arbeid det godt inn. Spe så med melk til en smidig farse. Farsen trenger en del salt siden det er mye fett i medisterdeig.

Trinn 23

Varm en stekepanne og ha i smør og olje. La det bli lysebrunt. Form medisterkakene med en spiseskje og stek dem på begge sider i fettet. Bruk middels varme slik at de blir pent brune og gjennomstekte når de er ferdige. Medisterkaker trenger å steke tre minutter på hver side.

Tips!

Medisterkaker kan stekes flere dager før servering og varmes i panne eller ovn ved servering. Lag gjerne dobbel eller tredobbel porsjon. Medisterkaker kan fryses og tines i mikroovn ved uventede besøk.