Helstekt urtemarinert lammestek med tilbehør og sjy

36 ingredienser
150 planlagt
Helstekt urtemarinert lammestek med tilbehør og sjy
Legg oppskrift
i handlelapp
Påsken blir ikke helt den samme uten! Bruk god tid, lav temperatur og steketermometer – da blir lammet best.

Velg antall personer

2 voksne
2 barn

Ingredienser

Lammesteik

2 ss
Timian, fersk og hakket
2 ss
Rosmarin, fersk og hakket
2 fedd
Hvitløk
1 ss
Sitronsaft
1,4 kg
Surret utbenet lammesteik (ca 1,4 kg)
1 ss
Salt
1 ts
Kvernet sort pepper
6 dl
Vann

Hasselbakte rotgrønnsaker

4 stk
Store gulrøtter
4 stk
Pastinakker
4 stk
Persillerøtter
0,5 stk
Sellerirot
200 g
Smør
1 ss
Salt
1 klype
Kvernet pepper

Fløtegratinerte poteter

1,2 kg
Poteter
2 stk
Løk, finhakket
3 fedd
Hvitløk, finhakket
3 dl
Fløte
1 dl
Melk
100 g
Revet gulost
1,5 ts
Salt
1 ts
Kvernet pepper

Hvitløksstekt brokkoli

2 stk
Brokkoli
1 dl
Sjalottløk
3 fedd
Hvitløk, hakket
2 ss
Smør
1 ts
Salt
1 klype
Kvernet pepper

Lammesjy

1 ss
Timian, fersk og hakket
1 ss
Rosmarin, fersk og hakket
1 ss
Hvitløk, fersk og hakket
1 ss
Maisennastivelse
1 ss
Vann
1 klype
Salt
1 klype
Pepper

Slik gjør du

Trinn 1

Varm ovnen til 170 grader varmluft. Krydre lammesteken med salt, kvernet sort pepper og hakket timian, rosmarin og hvitløk. Legg kjøttet i en ildfast form og sett inn et steketermometer i den tykkeste delen. Tilsett varmt vann blandet med buljongterning og sitronsaft, og stek ved 170 grader varmluft i 30 minutter.

Trinn 2

Skrell alle grønnsakene og del i mellomstore biter. Skjær tynne skiver halvveis ned i hver bit, som til Hasselbachpoteter. Legg alle grønnsakene i en ildfast form med den skivede siden opp. Varm ovnen til 170 grader varmluft. Smelt smøret med salt og kvernet hvit pepper. Pensle godt med smør over grønnsakene og sett formen inn i ovnen. Stek grønnsakene i 45 minutter til de er møre og gylne, ved 170 grader varmluft.

Trinn 3

Skrell potetene og kutt dem i skiver på ca. 3 millimeter. Ha skivene i en kjele sammen med fløte, melk, hakket løk, hvitløk, salat og pepper. Kok opp og kok i fem minutter. Legg alt i en ildfast form og dryss revet ost over. Sett formen i ovnen ved 170 grader varmluft. Stek i 30 minutter til osten er gyllen og potetene møre.

Trinn 4

Tilsett varmt vann blandet med buljongterning og sitronsaft til lammesteken, og fortsett stekingen til steketermometeret viser 63 grader. Total steketid skal være ca. 1 time. Sil av kraften og spar den til lammesjyen. Pakk lammesteken i alufolie og et håndkle, og la den hvile i minst 30 minutter.

Trinn 5

Smelt smør og tilsett hakket sjalottløk, hakket hvitløk og oppkuttet brokkoli. Dryss på salt og pepper. Rør godt og stek under lokk i 2 til 3 minutter. Anrett på fat med lammekjøttet.

Trinn 6

Kok opp den silte lammekraften fra stekingen, og reduser den til 4 dl. Tilsett hakkede urter. Jevn sausen med maisennastivelse utrørt i kaldt vann. Smak til med salt og pepper.

Trinn 7

Ta strømpen av steken når den har hvilt ferdig og skjær kjøttet i tynne skiver. Server med varmt tilbehør.