Helstekt oksefilet med pestosaus

Tidsbruk 90 minutter
45 ingredienser
20 planlagt
Helstekt oksefilet med pestosaus
Legg oppskrift
i handlelapp
Helstekt oksefilet er enkelt og lage og garanterer en flott fest. Her er en variant med pestosaus, sur-søt tomatsaus, potet og løkgrateng, ovnsbakte paprika og broccoli-grønnkålsalat med granateplekjerner. Godt nyttår!

Velg antall personer

2 voksne
2 barn

Ingredienser

Oksefilet

0,8 kg
Oksefilet eller ytrefilet/entrecote
1 ss
Timian, frisk og hakket
1,5 fedd
Hvitløk
0,5 ss
Salt
0,5 ss
Grovmalt sort pepper
0,3 dl
Solsikkeolje

Pestosaus

0,5 potte
Basilikum
25 g
Pinjekjerner
1 fedd
Hvitløk
25 g
Parmesan, revet
1 dl
Creme fraiche
0,5 ss
Sitronsaft
0,5 klype
Salt
0,5 klype
Pepper

Tomatvinaigrette

1 fedd
Hvitløk
1 dl
Sjalottløk
0,5 boks
Hakkede tomater
2 ss
Olivenolje
1 ss
Hvitvinseddik
0,3 ts
Salt
0,3 ts
Kvernet pepper

Potet og løkgrateng

0,5 kg
Poteter
200 g
Løk
2 fedd
Hvitløk
1 ss
Timian, frisk og hakket
2 dl
Vann
0,5 terning
Buljongterning
0,5 dl
Olivenolje
1 ts
Salt
0,5 ts
Kvernet pepper

Ovnsbakte paprika

2 stk
Røde paprika
2,5 fedd
Hvitløk
0,5 ss
Timian
0,5 stang
Rosmarin
0,3 dl
Sitronsaft
10 stk
Hele sorte eller hvite pepperkorn
1 dl
Olivenolje
0,3 ss
Salt

Brokkoli og grønnkålsalat

0,5 stk
Brokkoli
100 g
Grønnkål
50 g
Granateplekjerner
0,5 dl
Olivenolje
1 ss
Epleeddik
0,3 ts
Salt
0,3 ts
Kvernet pepper

Slik gjør du

Trinn 1

Forberedelser som gir deg mulighet til å joine selskapet: Kjøttet renses og marineres dagen før. Stekes en time før gjestene kommer. Pestosaus og tomatvinaigrette kan også lages dagen før. Potetgratengen lages på formiddagen. Paprikaene lages dagen før. Broccolisalaten renses dagen før og blandes når forretten serveres.

Trinn 2

Renskjær oksefileten for sener og hinner. Krydre den med salt, masse grovmalt pepper, hakket timian hvitløk. Brun den på alle sider i en stekepanne med solsikkeolje.

Trinn 3

Legg oksefileten på et stekebrett eller i en ildfast form og stek den med steketermometer i ca. 20-25 minutter ved 190 grader varmluft til 54 grader i kjernetemperatur.

Trinn 4

Ta fileten ut av ovnen over på et kaldt fat, og la den hvile og avkjøle i 10 minutter. Pakk den inn i aluminiumsfolie og et håndkle og la kjøttet gjerne hvile en time til.

Trinn 5

10 minutter før servering varmes kjøttet i ovnen ved 190 grader og skjæres i skiver ved servering.

Trinn 6

Pestosaus: Ha alle ingrediensene i en mikser og kjør til en grønn saus. Smak evt. til med salt og pepper. Serveres romtemperert til oksefileten.

Trinn 7

Tomatvinaigrette: Fres hakket sjalottløk og hvitløk i olivenolje og ha på hakkede tomater. Kok det ned til 4 dl.

Trinn 8

Tilsett hvitvinseddik og kok opp. Avkjøl tomatsausen og kjør sausen glatt med en stavmikser. Serveres romtemperert til kjøttet.

Trinn 9

Potet- og løkgrateng: Skrell poteter og rens løken. Skjær i skiver og ha dem i en bolle med hakket hvitløk og timian.

Trinn 10

Kok opp vann med buljongterning, olje, salt og pepper og bland i potetene.

Trinn 11

Legg alt i en ildfast form og bak formen i ovnen ved 180 grader varmluft i 45 minutter til potetene er møre og kraften er trukket inn i potetene. Denne potetformen kan lages på formiddagen og varmes 15 minutter ved 180 grader rett for servering.

Trinn 12

Ovnsbakte paprika: Del paprikaen i biter på tre ganger tre cm. Ha dem i en kjele med skivet hvitløk, timian, rosmarin, sitronsaft, salt og hvite pepperkorn. Kok opp under lokk og kok paprikaen i 5 minutter til den blir mør. Serveres varm eller aller best kald.

Trinn 13

Broccoli og grønnkålsalat: Rens broccolien i små buketter. Stilken skrelles og skjæres i løvtynne skiver med en ostehøvel. Legg dette i vann natten over sammen med strimlet grønnkål.

Trinn 14

Sil av godt av vannet, tørk grønnsakene med et kjøkkenhåndkle, og bland salaten med granateplekjerner, olivenolje, eddik, salt og pepper og la salaten marineres i ½ time før servering.

Tips!

Paprikaen kan kokes et par dager før og varmes i kjele eller ovn ved servering, eller serveres kald.