Helstekt kalkun med brødstuffing

Tidsbruk 180 minutter
34 ingredienser
334 planlagt
Helstekt kalkun med brødstuffing
Legg oppskrift
i handlelapp
Helstekt kalkun vinner stadig nye venner. Denne er stekt slik at brystene blir ekstra saftige og lårene gjennomstekte og møre. Serveres med stuffing tilsmakt med timian og løk, kremet rosenkål, bakte søtpoteter, rørte tyttebær og kalkunsjy.

Velg antall personer

2 voksne
2 barn

Ingredienser

Kalkun

1,5 kg
Kalkun på ca. 3 kg
2 dl
Hvitvin eller eplemost
1 ss
Salt
1 ts
Kvernet sort pepper
125 g
Smør
0,5 l
Vann

Brødstuffing

1,5 dl
Finhakket stangselleri
1 dl
Finhakket løk
0,6 l
Loff uten skorpe i terninger på to ganger to cm.
1 ss
Hakket fersk timian (evt. 2 ts tørket timian)
0,5 ss
Finrevet sitronskall
1 stk
Egg
0,8 dl
Smør
0,5 ts
Salt
0,5 ts
Malt hvit pepper

Kremet rosenkål

0,5 kg
Rosenkål
1,5 dl
Fløte
0,5 ts
Maisstivelse (Maizena)
0,5 klype
Salt
0,5 klype
Pepper

Ovnsbakte søtpoteter

250 g
Søtpotet
2 fedd
Hvitløk
0,1 potte
Timian
1 ss
Sitronsaft
0,5 dl
Olivenolje
0,5 ts
Salt
0,5 klype
Kvernet sort pepper

Kalkungravy

0,5 dl
Hakket sjalottløk
1 dl
Hvitvin eller eplemost
0,3 dl
Portvin eller solbærsaft
1 ts
Tørket estragon
0,5 ss
Maisennastivelse utrørt i kaldt vann
0,5 klype
Salt
0,5 klype
Pepper

Slik gjør du

Trinn 1

Forbredelse: Stuffing kan lages dagen før. Rosenkål kan renses, kuttes og forvelles dagen før, men kremes før servering. Søtpotetene kan skrelles dagen før og oppbevares i vann i kjøleskap.

Trinn 2

Varm opp ovnen til 200 g varmluft. Tørk kalkunen godt utvendig og innvendig med kjøkkenpapir. Smelt 100 g av smøret og bland med salt og kvernet pepper. Pensle kalkunen innvendig og utvendig med smørblandingen.

Trinn 3

Fyll stuffingen inn i kalkunen. Se framgangsmåte lengre nede.

Trinn 4

Så kommer det geniale trikset for saftige bryst: Ta et kjøkkenhåndkle du kan avse. Bløt kjøkkenhåndkleet i vann og legg det ut på kjøkkenbenken. Skjær tynne smørskiver av resten av smøret med en ostehøvel og dekk halve håndkleet. Brett håndkleet sammen et par ganger så det får stor nok størrelse til å dekke de to brystene. Legg håndkleet med smør på kalkunbrystene og sett kalkunen på en stekerist. Ved å isolere kalkunbrystene med et smørfylt kjøkkenhåndkle i en time i ovnen, forhindrer du at brystkjøttet blir for tidlig gjennomstekt og tørt.

Trinn 5

Sett en langpanne under risten og sett alt inn i ovnen. Hell på vann og hvitvin i en langpanne.

Trinn 6

Stek kalkunen med håndkleet på brystene i 1 time ved 200 grader varmluft. Etter en times steking, ta kjøkkenhåndkleet bort og kast det. Fortsett steking på 200 grader, vanlig over og undervarme i en time. Etterfyll med vann hvis langpannen koker tørr. Stikk en pinne inn i kalkunlåret for å sjekke om det siver ut klar kjøttsaft. Det indikerer at lårene er gjennomstekte.

Trinn 7

Når kalkunen er ferdigstekt, tar du den ut av ovnen og lar den hvile i minst 20 minutter før lårene skjæres ifra, brystene utbenes og alt skjæres i skiver som anrettes på fat. Ta en stor skje og grav stuffingen ut i store biter og legg på fatet.

Trinn 8

Brødstuffing: Finhakk stangselleri og løk. Fres blandingen myk i smør. Tilsett loff i terninger og bland godt. Smak til med salt pepper, revet sitronskall og timian.

Trinn 9

Avkjøl blandingen og tilsett sammenvispet egg og bland godt.

Trinn 10

Fyll stuffingen i kalkunskroget og start stekingen.

Trinn 11

Kremet rosenkål: Rens rosenkålen for de ytterste bladene. Del kålen i fire. Kok rosenkålen i lettsaltet vann i 2 minutter. Avkjøl i kaldt vann.

Trinn 12

Kok opp fløte og smak til med salt og pepper. Jevn fløten med maisstivelse utrørt i kaldt vann.

Trinn 13

Tilsett forvellet rosenkål, kok opp og server.

Trinn 14

Ovnsbakte søtpoteter: Skrell søtpotetene og del de i båter. Ha dem i en ildfast form med olivenolje

Trinn 15

Tilsett hele hvitløksfedd, timianstilker, salt, pepper og sitronsaft. Bland godt.

Trinn 16

Stek søtpotetene i varm ovn 200 grader varmluft i 30 minutter.

Trinn 17

Kalkungravy:Sil stekekraften og skum bort fettet. Kok opp hvitvin, hakket sjalottløk og portvin. Kok ned til 2 dl og tilsett stekekraften.

Trinn 18

Kok ned til 6 dl og smak til salt, pepper og estragon. Jevn sausen med maisennastivelse utrørt i kaldt vann.

Tips!

Server med rørte tyttebær eller tyttebærsyltetøy.