Helstekt økologisk Stangekylling med sitronpoteter

8 ingredienser
41 planlagt
Helstekt økologisk Stangekylling med sitronpoteter
Legg oppskrift
i handlelapp
Her holder det lenge med kjærleik og bestemors enkle krydderier som salt og pepper, samt en halv sitron og litt rosmarin. Så får fuglen stå for showet alene. Det klarer den nemlig helt glimrende med saftig, smakfullt kjøtt og sprøtt skinn.

Velg antall personer

2 voksne
2 barn

Ingredienser

Kylling

1 stk
Hel Stangekylling
4 kvist
Frisk rosmarin
2 klype
Salt
2 klype
Nykvernet pepper

Sitronpoteter

0,5 stk
Sitron
10 stk
Poteter, løsvekt
2 ss
Olivenolje
1 klype
Salt

Slik gjør du

Trinn 1

Sett ovnen på 160 grader.

Trinn 2

Skyll og tørk kyllingen innvendig og utvendig med tørkepapir. Gni den inn med salt og pepper, innvendig og utvendig. Riv skallet av sitronen og spar på dette. Resten av frukten stikker du opp inn i kyllingen sammen med noen kvaster rosmarin.

Trinn 3

Skrell potetene hvis de har tykt skall. Hvis ikke: Vask dem og stek dem med skallet på. Del potetene i to og legg dem i en stor jerngryte eller ildfast form. Dryss salt, finrevet sitronskall og olivenolje over og plasser kyllingen blant potetene. La dem ligge på sidene, ikke rett under kyllingen. Gi kyllingen litt olivenolje også før du setter alt i ovnen.

Trinn 4

Stek midt i ovnen på 160 grader i ca. 1,5 time. Du kan gjerne sette et steketermometer i den tykkeste delen av brystpartiet på kyllingen, så er du sikker på at den blir gjennomstekt. Riktig kjernetemperatur er 63 grader.

Trinn 5

Ta kyllingen ut av formen og legg den på et fat. La den hvile under folie ca. 30 minutter, sånn at saftene får satt seg skikkelig i kjøttet og ikke siver ut når du skjærer i den. Kjernetemperaturen stiger minst 2 grader mens kjøttet hviler. Potetene kan stå i ovnen uten at varmen er på, så holder de seg lune.

Tilbehør

Server med godt tilbehør av salat eller grønnsaker, og gjerne ekstra brød til å dyppe i skysausen.

Denne oppskriften er laget av Maj Britt Aagaard.