Hopp til innhold

Lutefisk med sennepssaus og baconfett

5.0 i snitt
Tidsbruk 120 minutter
Vanskelighetsgrad Avansert ferdighetsnivå
19 ingredienser
88 planlagt
Lutefisk med sennepssaus og baconfett

Endelig lutefisksesong og tid for lutefisk med sennepssaus og baconfett.

Velg antall personer

Voksne
4
Barn
0

Ingredienser

Lutefisk

3 kg
Lutefisk
1 stk
Aluminiumsfolie
4.5 ts
Salt

Bacon

400 gr
Bacon

Sennepssaus

3 dl
Melk
0.5 dl
Fløte
1 ss
Pølsesennep
1 ss
Dijonsennep
1 ss
Smør
1 ss
Hvetemel
1 ss
Grov sennep
1 klype
Pepper
1 klype
Salt

Ertestuing

0.5 kg
Tørkede grønne erter
1 dl
Fløte
100 gr
Meierismør
1 klype
Salt
1 klype
Pepper

Poteter

800 gr
Mandelpoteter

Slik gjør du

Trinn 1

Lutefisken saltes godt i minst 30-40 minutter på rist, ca. 1 ½ ss salt pr. kg lutefisk. Dette trekker ut litt av vannet og gjør fisken fastere.

Trinn 2

Beregn 1/2-1 kg lutefisk per person – avhengig av hvem du skal ha til bords.

Trinn 3

Legg fisken over i en langpanne. Ha på nykvernet sort pepper. Dekk med aluminiumsfolie og bak den i ovnen på 200°C i ca. 35-40 minutter, alt etter tykkelsen på fisken.

Trinn 4

Ertestuing: Legg ertene i kaldt vann natten over. Hell av bløtleggingsvannet og tilsett nytt vann så det dekker ertene med ca. 5 cm. kok ertene i en time til de er møre. Hell av vannet og visp inn fløte og smørterninger med en håndmikser. Smak til med salt og pepper.

Trinn 5

Sennepssaus: Smelt smør og ha i mel. Fres dette i et par minutter og spe med varm melk og fløte i tre omganger mens du rører hele tiden slik at det blir en glatt, hvit saus uten klumper. Tilsett sennep og smak til med salt og pepper.

Trinn 6

Baconfett: Stek baconterninger på svak varme så fettet får smelte og baconet bli sprøtt.

Trinn 7

Server lutefisken med ertestuing, sennepsaus, baconfett og mandelpoteter. Alt rykende varmt!

TIPS!

Det finnes utallige tilbehør til lutefisk: Sirup, revet geitost, søt eller tørr sennep, lefser, flatbrød... Det er din lutefisk, elsk den med det du liker!

Når du skal tilberede lutefisk, handler mye om å få riktig konsistens. Ved å salte fisken en halvtime før du baker den i ovn, får du faste og fine serveringsstykker.