Lutefisk med sennepssaus og baconfett
Endelig lutefisksesong og tid for lutefisk med sennepssaus og baconfett.
Velg antall personer
Slik gjør du
-
Trinn 1
Lutefisken saltes godt i minst 30-40 minutter på rist, ca. 1 ½ ss salt pr. kg lutefisk. Dette trekker ut litt av vannet og gjør fisken fastere.
-
Trinn 2
Beregn 1/2-1 kg lutefisk per person – avhengig av hvem du skal ha til bords.
-
Trinn 3
Legg fisken over i en langpanne. Ha på nykvernet sort pepper. Dekk med aluminiumsfolie og bak den i ovnen på 200°C i ca. 35-40 minutter, alt etter tykkelsen på fisken.
-
Trinn 4
Ertestuing: Legg ertene i kaldt vann natten over. Hell av bløtleggingsvannet og tilsett nytt vann så det dekker ertene med ca. 5 cm. kok ertene i en time til de er møre. Hell av vannet og visp inn fløte og smørterninger med en håndmikser. Smak til med salt og pepper.
-
Trinn 5
Sennepssaus: Smelt smør og ha i mel. Fres dette i et par minutter og spe med varm melk og fløte i tre omganger mens du rører hele tiden slik at det blir en glatt, hvit saus uten klumper. Tilsett sennep og smak til med salt og pepper.
-
Trinn 6
Baconfett: Stek baconterninger på svak varme så fettet får smelte og baconet bli sprøtt.
-
Trinn 7
Server lutefisken med ertestuing, sennepsaus, baconfett og mandelpoteter. Alt rykende varmt!
TIPS!
Det finnes utallige tilbehør til lutefisk: Sirup, revet geitost, søt eller tørr sennep, lefser, flatbrød... Det er din lutefisk, elsk den med det du liker!
Når du skal tilberede lutefisk, handler mye om å få riktig konsistens. Ved å salte fisken en halvtime før du baker den i ovn, får du faste og fine serveringsstykker.