Foccacia med aioli

13 ingredienser
39 planlagt
Foccacia med aioli
Legg oppskrift
i handlelapp
Er det en ting jeg virkelig elsker så er det hjemmelaget foccacia med aioli. Jeg kunne spist bare foccacia og aioli til middag, null problem. Det er sikkert mange som synes det er skummelt å lage sin egen aioli, men det er så enkelt!! Jeg lover.

Ingredienser

Foccacia

7 g
Tørrgjær
2 kvist
Fersk oregano
375 g
Hvetemel
7 g
Salt
2,8 dl
Vann
4 ss
Olivenolje til pensling

Aioli

1 dl
Egg
1 ts
Dijonsennep
1 fedd
Hvitløk
3 ss
Sitronsaft
1 klype
Salt
1 klype
Pepper
1,5 dl
Rapsolje

Slik gjør du

Trinn 1

Foccacia: Bland sammen hvetemel, gjær og salt i en kjøkkenmaskinbolle med eltekrok. Ha i romtemperert vann og olivenolje. Elt i 10 minutter. Deigen skal være ganske myk og ikke like fast som en vanlig gjærbakst. Ha litt olje på kjøkkenbenken og henda. Velt deigen ut og kna i 5 minutter med henda. Prøv å ikke tilsett mer mel. Smør en bolle med olje og ha deigen i. Dekk med plastfolie og hev deigen til dobbel størrelse, ca. 1 time. Smør en liten ildfastform med olje og strø flaksalt i bunnnen. Hell deigen i formen og bruk henda til forsiktig å dra deigen ut til alle sidene. Prøv å ikke press luft ut av deigen. Pensle 4 ss olje over og bruk fingrene til å lage små merker i deigen så oljen legger seg i gropene. Strø godt med flaksalt og krydder over. Dekk formen med plastfolie og etterhev i 40 minutter. Stek foccacian på 220 grader i ca. 20-25 minutter. Avkjøl før du skjærer den opp.

Trinn 2

Aioli: I den høye kolben som følger med stavmikseren, eller en annen høy og smal beholder har du i ett egg, dijonsennep, hvitløksfedd og sitronsaft. Miks dette med stavmikseren. Så plasserer du stavmikseren i bunnen av kolben og lar den stå der. Hell oljen sakte i, litt av gangen mens stavmikseren jobber. Da vil stavmikseren selv gjøre slik at olje og egg emulgerer som det heter, altså at aiolien blir tykk. Når all oljen er i så kan du kjøre stavmikseren opp og ned så alt blir blandet. Det er på samme måte du lager majones, men da kutter du ut hvitløken. Smak til med evt mer sitronsaft, salt og pepper.