Lutefisk med ertestuing og sennepssaus | Oppskrifter | REMA 1000
Hopp til innhold
Rema.no Oppskrifter Fisk Torsk Lutefisk med ertestuing og sennepssaus

Lutefisk med ertestuing og sennepssaus

4.5 i snitt
Lutefisk med ertestuing og sennepssaus
Lutefisk med ertestuing, sennepssaus og bacon - en sikker vinner hos alle som elsker lutefisk.

Velg antall personer

Voksne
8
Barn
0

Ingredienser

Ertestuing

1 ts
Malt hvit pepper
1 kg
Tørre, grønne erter
2 dl
Fløte
2 l
Vann
1 ss
Salt
200 gr
Smør

Lutefisk

5 kg
Lutefisk
5 ss
Salt
1 ss
Kvernet sort pepper

Baconfett

750 gr
Bacon skåret i terninger
2 dl
Smør

Sennepssaus

6 dl
Melk
1 dl
Fløte
2 ss
Pølsesennep
2 ss
Fransk dijon sennep
2 ss
Smør
2 ss
Hvetemel
2 ss
Grov sennep
1 klype
Salt
1 klype
Pepper

Kokte poteter

1.6 kg
Uskrelte poteter
2 l
Vann
2.5 ts
Salt

Slik gjør du

 1. Trinn 1

  Forbered fisken: Skjær ut ben og hinner på fisken, men la skinnet sitte på. Del fileten opp i stykker på ca. 300 g til første servering. Bruk de tykkeste ryggstykkene først.

  Legg filetene i en langpanne og dryss med salt 30 min før den skal bakes. Beregn 1 ss salt per kg fisk. Kvern over pepper og dekk med aluminiumsfolie.

 2. Trinn 2

  Ertestuing: Legg ertene i kaldt vann natten før de skal kokes. Hell av vannet og ha ertene i en kasserolle. Tilsett nytt vann så det dekker ertene med 5 cm.

  Kok ertene i en time til de er møre. Mos til en ønsket grovhet, og vend inn fløte og terninger med smør. Smak til med salt og pepper.

 3. Trinn 3

  Sennepssaus: Smelt smør i en kjele og ha i hvetemel. Rør jevningen kontinuerlig med visp i 1–2 minutter. Spe med varm melk og fløte i to omganger. Rør godt hele tiden slik at det blir en glatt saus uten klumper. Tilsett sennep og smak til med salt og pepper.

 4. Trinn 4

  Baconfett: Kjøp ferdig ternet bacon eller skjær bacon uten svor i små terninger. Stek bacon på lav til middels varme til det er brunt og sprøtt.

 5. Trinn 5

  Kokte poteter: Ringerike, mandel eller gulløye kokes i 20 minutter med skall på. Skrell og oppbevares i kjelen med lokk på. Velger du Beate eller andre kokefaste poteter som kan skrelles, kan du skrelle disse 1–2 dager i forveien. Oppbevare i kaldt vann i kjøleskapet.

  Kok potetene i vann med 2 ts salt per liter vann i ca. 25 minutter. Potetene er ferdige når du enkelt kan stikke en kniv gjennom. Hell av vannet, og legg over et rent kjøkkenhåndkle over potetene slik at de ikke tørker ut.

 6. Trinn 6

  Hell av vannet og visp med en håndmikser i fløte, smørterninger, salt og pepper. Hold stuingen varm.

 7. Trinn 7

  Baking av fisken: Salt trekker vannet ut av fisken og gjør den fastere og bedre. Væsken som er igjen i langpannen kan brukes til å dampe fisken. Bakes i ovn på 200 grader varmluft i 45 minutter.

 8. Trinn 8

  Fisken serveres glovarm fra ovnen med ertepuré, poteter, baconfett og sennepssaus.

Tips!

Det finnes utallige tilbehør til lutefisk, den ene mer original enn den andre. Sirup, revet geitost, sennep, søt eller tørr, lefser, flatbrød, osv. Det er din lutefisk, elsk den med det du liker!