Hopp til innhold

Lutefisk med sennepssaus og baconfett

Ingen vurderinger
Tidsbruk 120 minutter
Vanskelighetsgrad Avansert ferdighetsnivå
19 ingredienser
88 planlagt
Lutefisk med sennepssaus og baconfett

Endelig lutefisksesong og tid for lutefisk med sennepssaus og baconfett.

Antall personer

4 voksne
0 barn

Ingredienser

Lutefisk

3 kg
Lutefisk
1 stk
Aluminiumsfolie
4.5 ts
Salt

Bacon

400 gr
Bacon

Sennepssaus

3 dl
Melk
0.5 dl
Fløte
1 ss
Pølsesennep
1 ss
Dijonsennep
1 ss
Smør
1 ss
Hvetemel
1 ss
Grov sennep
1 klype
Pepper
1 klype
Salt

Ertestuing

0.5 kg
Tørkede grønne erter
1 dl
Fløte
100 gr
Meierismør
1 klype
Salt
1 klype
Pepper

Poteter

800 gr
Mandelpoteter

Slik gjør du

Trinn 1

Lutefisken saltes godt i minst 30-40 minutter på rist, ca. 1 ½ ss salt pr. kg lutefisk. Dette trekker ut litt av vannet og gjør fisken fastere.

Trinn 2

Beregn 1/2-1 kg lutefisk per person – avhengig av hvem du skal ha til bords.

Trinn 3

Legg fisken over i en langpanne. Ha på nykvernet sort pepper. Dekk med aluminiumsfolie og bak den i ovnen på 200°C i ca. 35-40 minutter, alt etter tykkelsen på fisken.

Trinn 4

Ertestuing: Legg ertene i kaldt vann natten over. Hell av bløtleggingsvannet og tilsett nytt vann så det dekker ertene med ca. 5 cm. kok ertene i en time til de er møre. Hell av vannet og visp inn fløte og smørterninger med en håndmikser. Smak til med salt og pepper.

Trinn 5

Sennepssaus: Smelt smør og ha i mel. Fres dette i et par minutter og spe med varm melk og fløte i tre omganger mens du rører hele tiden slik at det blir en glatt, hvit saus uten klumper. Tilsett sennep og smak til med salt og pepper.

Trinn 6

Baconfett: Stek baconterninger på svak varme så fettet får smelte og baconet bli sprøtt.

Trinn 7

Server lutefisken med ertestuing, sennepsaus, baconfett og mandelpoteter. Alt rykende varmt!

TIPS!

Det finnes utallige tilbehør til lutefisk: Sirup, revet geitost, søt eller tørr sennep, lefser, flatbrød... Det er din lutefisk, elsk den med det du liker!

Når du skal tilberede lutefisk, handler mye om å få riktig konsistens. Ved å salte fisken en halvtime før du baker den i ovn, får du faste og fine serveringsstykker.