Hopp til innhold

Gravet laks med sennepssaus

5.0 i snitt
Tidsbruk 45 minutter
Vanskelighetsgrad Avansert ferdighetsnivå
16 ingredienser
116 planlagt
Gravet laks med sennepssaus
Legg oppskrift
i handlelapp
Lag din egen gravlaks med råvarer fra øverste hylle! Salmalaks gir gravlaks med en spesielt klar og delikat farge. Husk at den skal graves i ett døgn.

Velg antall personer

4 voksne
0 barn

Ingredienser

Gravet salmalaks

600 g
Salma laksefilet
1 dl
Hakket frisk dill
1.5 ss
Salt
1.5 ss
Sukker
1 ss
Nykvernet pepper
2 ss
Cognac, sherry eller akevitt

Dillstuede poteter

600 g
Poteter, løsvekt
3 dl
Melk
1 dl
Fløte
1 dl
Hakket frisk dill
0.3 ts
Malt muskat
1.5 ss
Smør
1.5 ss
Hvetemel
1 klype
Salt
1 klype
Nykvernet pepper

Sennepssaus

2 boks
Sennepssaus

Slik gjør du

Trinn 1

Tørk laksefileten godt og del den i to på midten. Bland sukker, salt og grovknust pepper. Dryss ¼ av blandingen i en form stor nok til å romme laksefiletene. Legg på den ene fileten og dryss på 1/2 av saltblandingen. Dryss over halvparten av den hakkede dillen. Legg på den andre fileten. Dryss over resten av saltblandingen og resten av dillen. Dynk det hele med cognac, sherry eller akevitt.

Trinn 2

Dekk selve fisken med plastfilm og legg en tallerken over fatet. Sett fatet i kjøleskap og la Salmalaksen graves i 1 døgn. Vend gjerne en gang i løpet av prosessen.

Trinn 3

Skrell potetene og kok dem møre i lettsaltet vann. Avkjøl potetene og kutt dem i 1-2 cm terninger. Smelt smør i en kjele og tilsett hvetemel. Fres i ett minutt og spe med melk og fløte som til en hvit saus. Rør godt så du ikke får klumper.

Trinn 4

Kok sausen et par minutter, tilsett hakket dill, malt muskat, og smak til med salt og pepper. Vend inn de kokte potetene og server.

Trinn 5

Ved servering skjæres laksefiletene i 2 mm skiver og serves med sennepssaus og dillstuede poteter eller ferdig potetsalat.