Dette kan medføre at enkelte funksjoner ikke fungerer som de skal i perioder. Dersom du opplever problemer er det fint om du kan gi oss beskjed her. Vi beklager de ulempene det kan medføre deg som kunde.

Fastelavensboller

Tidsbruk 110 minutter
13 ingredienser
112 planlagt
Fastelavensboller
Legg oppskrift
i handlelapp
I tidligere tider markerte fastelaven en siste fest før fastetiden. I dag merker vi ikke så mye til dagen – bortsett fra at bollene har ekstra fyll og smaker ekstra godt.

Ingredienser

Hveteboller

1 kg
Hvetemel
4,5 dl
H-melk
1 pakke
Færsk gjær
2 stk
Egg
150 g
Meierismør
175 g
Sukker
1 klype
Salt
2 ts
Kardemomme

Til pensling

1 stk
Egg

Krem

0,5 l
Kremfløte
2 ss
Sukker
1 ts
Vaniljesukker
1 dl
Melis, til dryss

Slik gjør du

Trinn 1

Smelt smøret. Bland det tørre i en bolle eller i en eltemaskin. Varm opp melken til 37°C (fingervarmt) og bland ut gjæren. Hell det i det tørre.

Trinn 2

Bland inn egg og smeltet smør. Elt deigen godt, gjerne opp mot 7-10 minutter i eltemaskinen. Dekk til bakebollen med lokk eller en plastpose og sett den på et lunt sted. Hev til dobbel størrelse, ca. 45 minutter.

Trinn 3

Hell ut deigen og kna den på benken. Del i 2 og rull hver bit til en tykk pølse. Del rullene i biter og rull til boller. Legg deigemnene på bakeplate med bakepapir, sett brettet i en plastpose og la bollene heve på et lunt sted.

Trinn 4

Pensle med et pisket egg, melk eller en blanding. Stek på midterste spor i forvarmet stekeovn på 220°C i 10-12 minutter. Avkjøl på rist.

Trinn 5

Krem: Pisk krem, vaniljesukker og sukker til krem. Ha i sprøytepose eller bruk en skje, slikkepott og lignende.

Trinn 6

Del bollene i 2, legg i krem og legg lett på ”lokket”. Dryss på med melis – bruk en tesil eler liten sikt hvis du har.

Serveringsforslag

Det er også godt med syltetøy i fastelavensbollen under kremen.