Fastelavensboller

Tidsbruk 110 minutter
13 ingredienser
127 planlagt
Fastelavensboller
Legg oppskrift
i handlelapp
I tidligere tider markerte fastelaven en siste fest før fastetiden. I dag merker vi ikke så mye til dagen – bortsett fra at bollene har ekstra fyll og smaker ekstra godt.

Ingredienser

Hveteboller

1 kg
Hvetemel
4,5 dl
H-melk
1 pakke
Færsk gjær
2 stk
Egg
150 g
Meierismør
175 g
Sukker
1 klype
Salt
2 ts
Kardemomme

Til pensling

1 stk
Egg

Krem

0,5 l
Kremfløte
2 ss
Sukker
1 ts
Vaniljesukker
1 dl
Melis, til dryss

Slik gjør du

Trinn 1

Smelt smøret. Bland det tørre i en bolle eller i en eltemaskin. Varm opp melken til 37°C (fingervarmt) og bland ut gjæren. Hell det i det tørre.

Trinn 2

Bland inn egg og smeltet smør. Elt deigen godt, gjerne opp mot 7-10 minutter i eltemaskinen. Dekk til bakebollen med lokk eller en plastpose og sett den på et lunt sted. Hev til dobbel størrelse, ca. 45 minutter.

Trinn 3

Hell ut deigen og kna den på benken. Del i 2 og rull hver bit til en tykk pølse. Del rullene i biter og rull til boller. Legg deigemnene på bakeplate med bakepapir, sett brettet i en plastpose og la bollene heve på et lunt sted.

Trinn 4

Pensle med et pisket egg, melk eller en blanding. Stek på midterste spor i forvarmet stekeovn på 220°C i 10-12 minutter. Avkjøl på rist.

Trinn 5

Krem: Pisk krem, vaniljesukker og sukker til krem. Ha i sprøytepose eller bruk en skje, slikkepott og lignende.

Trinn 6

Del bollene i 2, legg i krem og legg lett på ”lokket”. Dryss på med melis – bruk en tesil eler liten sikt hvis du har.

Serveringsforslag

Det er også godt med syltetøy i fastelavensbollen under kremen.