Donuts

18 ingredienser
21 planlagt
Donuts
Legg oppskrift
i handlelapp
Skikkelig store, gode, luftige donuts. Nei, dette er ikke noe slankekost, men fy søren så godt det er.

Ingredienser

Deigen

1,5 dl
Melk
1 ss
Sitronsaft
1 stk
Egg
1,5 ts
Tørrgjær
1 dl
Vann
55 g
Smør
475 g
Hvetemel
50 g
Sukker
1 ts
Salt
2 l
Matolje

Ganache

250 g
Lys kokesjokolade
1,5 dl
Fløte
1 klype
Salt

Salt karamelltopping

2 dl
Fløte
200 g
Sukker
4 ss
Vann
5 ss
Smør
3 klype
Salt

Slik gjør du

Trinn 1

Deigen: Varm opp melken til lunkent. Skvis i sitronsaft og la stå mens du gjør resten. Melken kommer til å klumpe seg litt, men det er meningen. I en kjøkkenmaskinbolle med eltekrok har du i lunkent vann, egg, smeltet smør, hvetemel, sukker, salt, tørrgjær, kardemomme og melken. Elt alt sammen i 15-20 minutter. Hvis deigen er veldig løs, og da mener jeg veldig løs etter du har eltet i 20 minutter så kan du tilsette bittelitt mer mel. Ha deigen over i en annen bolle og dekk med plastfolie. Hev deigen i ca. 1 time eller til deigen har doblet seg i størrelse. Velt deigen ut på en melet kjøkkenbenk og trykk ut doughnuts med runde kakekuttere(jeg kjøper mine hos Cacas). Legg de ferdigtrykkete doughnutsene på et stekebrett med bakepapir som er drysset med mel (så de ikke skal sitte fast) og dekk med plastfolie. Etterhev i ca. 1 time. Varm opp rapsolje i en stor kjele til 165-175 grader. Friter doughnutsene til de er gyldne på hver side. La de renne av seg på et kjøkkenpapir.

Trinn 2

Ganache: Hakk sjokoladen og ha den over i en skål sammen med salt. Varm opp kremfløte til kokepunktet og hell over sjokoladen. La stå i 2 minutter før du rører alt sammen til en glansfull ganache. Jo lenger ganachen står jo tykkere blir den. Så her er trikset å dyppe doughnutsene når ganachen er akkurat så tykk så den fester seg godt.

Trinn 3

Salt karamelltopping: I en liten kjele rører du sammen sukker og vann. Sett kjelen på høy varme og la stå uten at du rører. Du skal ikke røre, men du kan vende på kjelen. Dette er for å forhindre at sukkeret krystalliseres. La sukker og vann boble i vei til sukkeret smelter og du etter en liten stund har forvandlet sukkeret til en gylden karamell. Karamellen smaker ikke så godt enda, så vi skal tilsette noen godsaker til. Når sukkeret har smeltet og er gyldent (jo mørkere i farge jo bitrere karamell, smal og behag, prøv deg frem) skrur du temperaturen ned eller for å ha helt kontroll skyver kjelen av platen. Tilsett smør og rør det inn. Nå kan du nemlig røre. Hvis du har tatt kjelen av varmen så kan du nå sette kjelen på varmen igjen, på medium varme. Hell i fløten, litt av gangen. Når all fløten er i så lar du karamellen småkoke i 1-2 minutter. Smak til med salt. Jeg foretrekker maldonsalt.Sil karamellen så eventuelle sukkerklumper som ikke har løst seg helt opp blir fjernet, og sett til avkjøling. Rett før du skal dyppe donutsene i karamellen så setter du kjelen tilbake på varmen. Tilsett melis og pisk til du har fått en blank glasur. Jeg har i melis fordi jeg ønsker at glasuren skal stivne litt på donuthsene. Dypp en og en dounut i glasuren og la renne av på en rist.

Trinn 4

Ekstratopping: Jeg dekket noen doughnuts med ren melis, og toppet noen med en rosa melisglasur. Den lager du ved å blande melis og litt vann. For å fa en rosa glasur tilsetter du litt gelefarge. I tillegg lager jeg en melisglasur med melis og sitronsaft som varmes opp i en kjele for å få en pent resultat. For å få toppingen på doughnuttene er det rett å slett bare å dyppe i den glasuren du vil. Noen doughnutter dypper jeg to ganger for å få en ekstra fin farge og tykkere glasur på, f.eks. med sjokoladeglasuren. Strø på med strøssel relativt raskt etter å ha dyppet den i glasur hvis dette er ønskelig.

Ida Gran Jansen

 http://idagranjansen.com/