Charles´ komler

Tidsbruk 160 minutter
8 ingredienser
228 planlagt
Charles´ komler
Legg oppskrift
i handlelapp
Komle er en norsk potet-klassiker med slektninger som tyske knödel og italienske gnocchi. I denne oppskriften serveres den på tradisjonelt vis, med salt svinekjøtt.

Velg antall personer

2 voksne
2 barn

Ingredienser

500 g
Svineknoke
800 g
Poteter
200 g
Byggmel
1 stk
Kålrot
1 stk
Gulrot
1 dl
Helmelk
1 ts
Muskatnøtt
3 ss
Smør

Slik gjør du

Trinn 1

Trinn 1

Kok svineknoken til kjøttet slipper fra beinet, ca. 2 timer. Ta den opp og hold kraften varm.

Trinn 2

Trinn 2

Kok poteter (kun 1/4). Skrell og riv de rå potetene, mos de kokte og bland sammen i en stor bolle. Ha i byggmel, smak til med salt og pepper og arbeid deigen godt sammen. Fukt hendene med vann og form runde komler med hendene.

Trinn 3

Trinn 3

Trekk komlene i kraften fra svineknoken i ca. 30-40 minutter. De flyter opp til toppen når de er ferdige.

Trinn 4

Trinn 4

Kålrotstappe: Skrell og kutt kålrot og gulrot i biter. Kok det mørt i lettsaltet vann. Slå av kokevannet og mos grønnsakene. Ha i smør, melk og kraft fra saltkjøttet (2 dl per kålrot). Smak til med muskat, salt og pepper. La stappen få småputre noen få minutter. Server komlene sammen med kålrotstappen og svineknoken skåret i biter.

Serveringsforslag

I Rogaland drikker vi kulturmelk til komle og mange steder i Norge dytter man en bit sideflesk i midten av komlen før den trekkes.