Brun lapskaus

Tidsbruk 90 minutter
24 ingredienser
110 planlagt
Brun lapskaus
Legg oppskrift
i handlelapp
Lapskaus er norsk høstmat på sitt beste: Du kan bruke smakfulle rotgrønnsaker og andre grønnsaker du måtte ha liggende. Du kan også variere med ulike typer kjøtt. Godt og varmende blir det uansett.

Velg antall personer

2 voksne
2 barn

Ingredienser

Brun lapskaus

800 g
Høyrygg uten ben
2 stk
Løk
3 stk
Laurbærblad
2 stk
Gulrøtter
200 g
Kålrot
1 stk
Purre
200 g
Selerirot
600 g
Poteter
2 ss
Smør
0,5 ss
Salt
1 ts
Pepper
1 l
Vann
2 ss
Smør
1 klype
Salt
1 klype
Pepper

Frøknekkebrød

2 dl
Havregryn lettkokte
0,5 dl
Solsikkefrø
0,8 dl
Sesamfrø
0,8 dl
Linfrø
2 dl
Fint rugmel
1 ss
Bakepulver
3,5 dl
Vann
0,5 ts
Salt
1 ss
Solsikkeolje

Slik gjør du

Trinn 1

Brun lapskaus: Kutt høyryggen i terninger på ca. 2 cm og grovhakk løken. Varm en stekepanne med smør og stek kjøtt og løk i flere omganger til det er brunt. Tilsett salt, nykvernet pepper, laurbærblad og vann og la kjøttet småkoke i en time. Mens kjøttet koker, rens grønnsaker og poteter og kutt i små terninger. Brun det i smør i stekepannen og ha det i kjøttgryten. Kok i 30 minutter til poteter og grønnsaker er møre og begynner å tykne lapskausen. Smak til med salt og nykvernet pepper og server rykende varm.

Trinn 2

Frøknekkebrød:Forvarm stekeovnen til 150 °C varmluft. Bland alle ingredienser sammen til en deig. Ha bakepapir på to stekebrett og smør dem med solsikkeolje eller spray med formfett . Smør knekkebrøddeigen i et 2-3 mm tykt lag fordelt på to bakepapirark. La deigen tørke i 20 minutter, og rut opp knekkebrød i passe størrelse med en kniv. Sett stekebrettene i ovnen og stek i 1 time. Avkjøl og knekk opp. Smør knekkebrød med smør og Jarlsbergost og server som tilbehør til lapskausen.