Brownies

14 ingredienser
222 planlagt
Brownies
Legg oppskrift
i handlelapp
La deg friste av en klassiske brownies med en utrolig god karamellsaus.

Velg antall personer

2 voksne
2 barn

Ingredienser

Karamellsaus

1 dl
Kremfløte
100 g
Sukker
4 ss
Vann
2,5 ss
Smør
2 klype
Salt

Browniedeig

100 g
Lys kokesjokolade
150 g
Mørk kokesjokolade 70%
3 stk
Egg
2 ss
Bakekakao
2 ts
Espressopulver
175 g
Smeltet smør
225 g
Sukker
100 g
Hvetemel
1 klype
Salt

Slik gjør du

Trinn 1

Karamellsaus: I en liten kjele rører du sammen sukker og vann. Sett kjelen på høy varme og la stå uten at du rører. Du skal ikke røre, men du kan vende på kjelen. Dette er for å forhindre at sukkeret krystalliseres. La sukker og vann boble i vei til sukkeret smelter og du etter en liten stund har forvandlet sukkeret til en gylden karamell. Karamellen smaker ikke så godt enda, så vi skal tilsette noen godsaker til. Når sukkeret har smeltet og er gyldent (jo mørkere i farge jo bitrere karamell, smak og behag, prøv deg frem) skrur du temperaturen ned eller for å ha helt kontroll skyver kjelen av platen. Tilsett smør og rør det inn. Nå kan du nemlig røre. Hvis du har tatt kjelen av varmen så kan du nå sette kjelen på varmen igjen, på medium varme. Hell i fløten, litt av gangen. Når all fløten er i så lar du karamellen småkoke i 2-3 minutter. Og her er tingen: Jo lenger karamellen koker så stivere blir den når den er kald. Karamellen vil alltid bli noe stivere når den er avkjølt enn når den er varm så ikke la karamellen koke for lenge. Hvis du skal bruke karamellen som saus til iskrem så lar du den koke kort, typ 1 minutt. Hvis du skal ha karamellen inni en kake så den må være tykkere så da lar du den koke lenger, kanskje 4-5 minutter. Smak til med salt. Jeg foretrekker maldonsalt. Sil karamellen så eventuelle sukkerklumper som ikke har løst seg helt opp blir fjernet. Hell karamellen over i et norgesglass eller beholder som er lufttett. Oppbevar i kjøleskapet eller bruk med en gang. Hvis du har oppbevart karamellen i kjøleskapet så kan du ta den ut en times tid før den skal bruke, da vil den myke seg opp.

Trinn 2

Browniedeig: Forvarm ovnen til 175 grader. Kle en firkantet 20 X 20 form med bakepapir. Ha lys kokesjokolade, mørk kokesjokolade og smør i en gryte og varm opp på lav varme. Rør helt til sjokoladen har smeltet. Trekk kjelen av platen og sett til side. Visp sukker og egg til du får en tykk eggedosis, ca. 3-4 minutter med en ballongvisp. Rør inn sjokoladeblandingen i eggedosisen. Bland sammen mel, kakaopulver, salt og espressopulver i en bolle. Bland inn melblandingen inn i eggedosisen. Vend alt forsiktig sammen. Hell halve røren i formen. Fordel halvparten av karamellen over. Dekk med resten av røren og topp alt med resten av karamellen. Stek i ca. 35-40 minutter. Husk at brownien ikke skal være helt gjennomstekt. La brownien avkjøles til romtemp før du tar den ut av formen og serverer. (gjerne med en klatt karamellsaus)

Ida Gran Jansen

 http://idagranjansen.com/