Biff med urtelokk og timiansjy
Urtelokket løfter ytrefileten både visuelt og smaksmessig. Og ettersom sitron og timian går igjen i lokk og sjy, setter disse ingrediensene et friskt og grønt preg på denne hovedretten.
Velg antall personer
Slik gjør du
-
Trinn 1
Mise en place biff med urtelokk: Finn frem alt du trenger til å lage retten. Fjern emballasje. Forbered råvarene og det du trenger av kjøkkenutstyr. Sett ovnen på 200°C. Ha godt med salt og pepper på biffene.
-
Trinn 2
Stek dem på begge sider i glovarm panne med litt solsikkeolje. Legg dem på et stekebrett. Hvis du bruker grill, svi av kjøttet på direkte varme slik at du får en fin farge på overflaten. Urtelokk: Kjør loff, smør, persille, timian, revet sitronskall, litt presset sitron og 1 klype salt i en blender til smidig krem.
-
Trinn 3
Smør et godt lag på toppen av hver biff. Sett et steketermometer i en av biffene og stek dem i ovnen, evt på indirekte varme på grillen, til kjernetemperaturen er mellom 55 – 65 C, etter hvor godt stekt biffen ønskes.
-
Trinn 4
Ovnsbakte poteter og jordskokker: Skrell og kok poteter og jordskokker knapt møre i lettsaltet vann.
-
Trinn 5
Legg dem i en langpanne, evt i aluminiumsform hvis du bruker grillen, vend inn smør, olje, salt og pepper og stek eller grill på indirekte varme i ca. 15 minutter. Ta ut formen og hold den varm. Senk temperaturen i ovnen til 180 °C.
-
Trinn 6
Mise en place timiansjy: Finn frem alt du trenger til å lage retten. Fjern emballasje. Forbered råvarene og det du trenger av kjøkkenutstyr.
-
Trinn 7
Timiansjy: Finhakk sjalottløk og stek den gyllen med smør og timian. Tilsett buljong og kok ned til ca. 3 dl. Ta opp timiankvisten. Pisk inn smør og smak til med presset sitron og salt. Server biffene med ovnsbakte poteter, jordskokker og timiansjy.
Jordskokken kom til Europa fra Nord-Amerika på 1600-tallet. Den er enkel å dyrke og får fine, gule blomster. Knollene, som vi spiser, er næringsrike og har en søtlig, nøtteaktiv smak. Jordskokken er kalorifatt, inneholder fosfor, jern, natrium og noe C-vitamin. Jordskokk inneholder ikke stivelse, men inulin, som er et karbohydrat som ikke påvirker blodsukkernivået.ig, inneholder kalium, kalsium,