Helstekt oksefilet med pestosaus
Velg antall personer
Slik gjør du
-
Trinn 1
Forberedelser som gir deg mulighet til å joine selskapet: Kjøttet renses og marineres dagen før. Stekes en time før gjestene kommer. Pestosaus og tomatvinaigrette kan også lages dagen før. Potetgratengen lages på formiddagen. Paprikaene lages dagen før. Broccolisalaten renses dagen før og blandes når forretten serveres.
-
Trinn 2
Renskjær oksefileten for sener og hinner. Krydre den med salt, masse grovmalt pepper, hakket timian hvitløk. Brun den på alle sider i en stekepanne med solsikkeolje.
-
Trinn 3
Legg oksefileten på et stekebrett eller i en ildfast form og stek den med steketermometer i ca. 20-25 minutter ved 190 grader varmluft til 54 grader i kjernetemperatur.
-
Trinn 4
Ta fileten ut av ovnen over på et kaldt fat, og la den hvile og avkjøle i 10 minutter. Pakk den inn i aluminiumsfolie og et håndkle og la kjøttet gjerne hvile en time til.
-
Trinn 5
10 minutter før servering varmes kjøttet i ovnen ved 190 grader og skjæres i skiver ved servering.
-
Trinn 6
Ovnsbakte paprika: Del paprikaen i biter på tre ganger tre cm. Ha dem i en kjele med skivet hvitløk, timian, rosmarin, sitronsaft, salt og hvite pepperkorn. Kok opp under lokk og kok paprikaen i 5 minutter til den blir mør. Serveres varm eller aller best kald.
-
Trinn 7
Potet- og løkgrateng: Skrell poteter og rens løken. Skjær i skiver og ha dem i en bolle med hakket hvitløk og timian.
-
Trinn 8
Kok opp vann med buljongterning, olje, salt og pepper og bland i potetene.
-
Trinn 9
Legg alt i en ildfast form og bak formen i ovnen ved 180 grader varmluft i 45 minutter til potetene er møre og kraften er trukket inn i potetene. Denne potetformen kan lages på formiddagen og varmes 15 minutter ved 180 grader rett for servering.
-
Trinn 10
Broccoli og grønnkålsalat: Rens broccolien i små buketter. Stilken skrelles og skjæres i løvtynne skiver med en ostehøvel. Legg dette i vann natten over sammen med strimlet grønnkål.
-
Trinn 11
Sil av godt av vannet, tørk grønnsakene med et kjøkkenhåndkle, og bland salaten med granateplekjerner, olivenolje, eddik, salt og pepper og la salaten marineres i ½ time før servering.
-
Trinn 12
Pestosaus: Ha alle ingrediensene i en mikser og kjør til en grønn saus. Smak evt. til med salt og pepper. Serveres romtemperert til oksefileten.
-
Trinn 13
Tomatvinaigrette: Fres hakket sjalottløk og hvitløk i olivenolje og ha på hakkede tomater. Kok det ned til 4 dl.
-
Trinn 14
Tilsett hvitvinseddik og kok opp. Avkjøl tomatsausen og kjør sausen glatt med en stavmikser. Serveres romtemperert til kjøttet.
Tips!
Paprikaen kan kokes et par dager før og varmes i kjele eller ovn ved servering, eller serveres kald.