Beef Wellington med rødvinssaus

Tidsbruk 120 minutter
47 ingredienser
83 planlagt
Beef Wellington med rødvinssaus
Legg oppskrift
i handlelapp
En biffklassiker som imponerer både øye og gane.

Velg antall personer

2 voksne
2 barn

Ingredienser

Okse

600 g
Indre- eller ytrefilet av okse

Farse

0,4 stk
Egg
0,4 dl
Fløte
0,8 dl
Hakket løk
1,1 fedd
Hvitløk
0,4 ss
Hakket timian
0,4 dl
Hakket persille
112,5 g
Skinke
0,8 klype
Salt
0,8 klype
Pepper
1,1 ss
Smør

Butterdeig

0,8 pakke
Fryst butterdeig
1,1 stk
Eggeplommer

Hvitløkstekte aspargesbønner

0,4 kg
Aspargesbønner
0,8 fedd
Hvitløk
1,1 ss
Smør
0,8 klype
Salt
0,8 klype
Pepper

Ovnsbakte tomater

3 stk
Tomater
0,8 fedd
Hvitløk
0,8 ss
Hakket basilikum
0,4 ss
Hakket oregano
0,8 skive
Loff uten skorpe
0,4 dl
Olivenolje
0,8 klype
Salt
0,8 klype
Pepper

Rødvinssaus

1,5 dl
Rødvin
1,9 stk
Sjalottløk
3,8 stk
Sorte pepperkorn
1,5 stk
Laurbærblad
0,4 ss
Hakket timian
0,8 ts
Tomatpuré
0,4 ss
Maizena utrørt i vann
0,2 stk
Sitron
0,2 dl
Hvitvinseddik, evt. rødvinseddik
5,6 dl
Kjøttbuljong, evt. kraft
0,8 klype
Salt
0,8 klype
Pepper
0,4 ss
Sukker

Ostegratinerte poteter

0,4 kg
Poteter, løsvekt
1,1 stk
Løk
1,1 dl
Melk
0,8 dl
Fløte
1,1 fedd
Hvitløk
112,5 g
Hvitost
0,8 klype
Salt
0,8 klype
Pepper

Slik gjør du

Trinn 1

Renskjær oksefileten for hinner og fett (spar det til sausen). Skjær av de tynne halestykkene. Del avskjærskjøttet i terninger og kjør i food processor sammen med salt, pepper og egg. Spe med fløte til en farse. Varm smør i en panne og fres finhakket løk sammen med hakket hvitløk og skinke. Når løken er myk tilsettes hakket timian og persille, smak evt. til med mer salt og pepper. Avkjøl dette godt og bland i farsen.

Trinn 2

Krydre oksefileten med salt og pepper og brun den i olje. Tin butterdeigen og rull alle platene sammen til en. Kjevle platen ut til en lang plate. Smør 1/3 av farsen på en del av butterdeigen og legg den brunede fileten på farsen. Smør resten av farsen på fileten. Pensle butterdeigen rundt fileten med sammenvispet eggeplomme. Legg på «lokket» med butterdeig over fileten. Pakk butterdeigen godt inn rundt fileten og farsen. Skjær en bord rundt den innpakkede fileten på 2 cm rundt. Løft fileten over på et stekebrett. Pynt med striper av butterdeig og pensle hele butterdeigen med eggeplommer.

Trinn 3

Stek fileten i ovnen ved 200°C. Bruk steketermometer. For å få medium stekt filet, stek til kjernetemperatur 44°C, i ca. 30 min. For en godt stekt filet, stek til kjernetemperatur 58°C i ca. 45 min. Innbakt kjøtt fortsetter å steke etter at den er tatt ut av ovnen, derfor maks 44°C for å få rosa kjøtt. La fileten hvile i 30 minutter.

Trinn 4

Hvitløksstekte aspargesbønner: Rens bønnene for stilken og forvell dem i 3 minutter i rikelig med kokende, lettsaltet vann. Avkjøl i iskaldt vann. Varm smøret i en panne like før servering og fres hakket hvitløk. Vend deretter inn bønnene og smak til med salt og pepper.

Trinn 5

Ovnsbakte tomater: Del tomatene i 2 og legg dem i en ildfast form. Kjør olje i mikser med hvitløk og urter. Smak til med salt og pepper. Når oljen er jevn, tilsett loff i småbiter og kjør til en slett masse. Smør massen på hver halve tomat og bak i 30 minutter i ovnen ved 160°C. Dette kan gjøres mange timer før servering, og tomatene kan varmes opp igjen i 3 minutter i ovnen ved 200°C.

Trinn 6

Rødvinssaus: Ha rødvin, eddik, grovhakket sjalottløk, knuste pepperkorn, laurbærblad og timian i en kjele og kok ned til 2 dl. Tilsett kraft eller kjøttbuljong, tomatpuré og hinneavskjær fra oksefileten. Kok ned til det halve og jevn sausen med maizena utrørt i kaldt vann. Smak til med salt, pepper, sitronsaft og sukker. Sil sausen og hold den varm.

Trinn 7

Ostegratinerte poteter: Varm stekeovnen til 250°C varmluft. Skrell og skjær poteter i 3 mm tykke skiver og ha i en kjele sammen med løk i skiver. Tilsett melk, fløte og hakket hvitløk. Smak til med salt og pepper. Kok opp og la koke i 10 minutter. Ha de kokte potetskivene i en ildfast form og dekk med revet gulost. Stek i ovnen ved 250°C varmluft i 7 minutter, til gratengen er gyllen.

Serveringsforslag

Oksefileten kan renses og pakkes inn i butterdeigen en dag før.