Sjokoladekake med brown butter frosting

15 ingredienser
21 planlagt
Sjokoladekake med brown butter frosting
Legg oppskrift
i handlelapp
Jeg har i denne episoden av Idas Fristelser prøvd å vise hvordan man kan spare litt tid på kjøkkenet. Hvis du skal ha selskap hvor du gjerne vil at det skal være med enn en kake, men har kanskje ikke helt tid til overs til å lage mer enn en. Ja, da kan du i hvert fall lage samme frosting og spre den utover to forskjellig kaketyper. Jeg har laget både en kjempegod kaffe og sjokoladekake, i tillegg til at jeg laget sjokoladecupcakes. Samme oppskrift, men to forskjellige resultater. Jeg har doblet oppskriften på frostingen, som forresten er en sinnsykt god karamell og kaffe-frosting. I tillegg så ganget jeg kakerøren med 1,5 så jeg hadde nok til både kakebunner og cupcakes. Lurt? Ja jeg synes da det. Hvis du bare vil lage en av delene så kan du dele kakerøren på 1,5 og halvere frostingen. Enkelt og greit.

Ingredienser

Karamell og kaffefrosting

6 ss
Kaffe
1 dl
Melk
400 g
Smør
350 g
Brunt sukker
2 klype
Salt
400 g
Melis

Kakebunn og cupcakes

3.8 dl
Melk
1.5 ss
Sitronsaft
6 ss
Bakekakao
4.5 stk
Egg
265 g
Mykt smør
490 g
Sukker
450 g
Hvetemel
1.5 ts
Bakepulver
1.5 klype
Salt

Slik gjør du

Trinn 1

Karamell og kaffefrosting: Smelt smør, brunt sukker, melk, 3 ss utblandet espressokaffe, vaniljefrø og salt i en kjele. Kok opp og la koke i 1 minutt. Hell alt over i en bolle og sett kaldt i 3 timer til det har tyknet og blitt helt kaldt. Pisk så inn melis. Jeg synes det er enklest å bruke en kjøkkenmaskin med k-visp til dette. Pisk i 5 minutter til du har fått en myk og fast frosting. Oppbevar i kjøleskapet til du skal pynte kaken og cupcakene.

Trinn 2

Kakebunn og cupcakes: Gjør klart et cupcakebrett med 12 former, sett til side. Kle 2 x 20 cm runde kakeformer med bakepapir og smør sidene. Sett til side. Forvarm ovnen til 175 grader. Bland sammen melk og sitronsaft og sett til side. Melken kommer til å klumpe seg, men det er meningen. Pisk smør og sukker til du har fått en hvit og luftig masse. Tilsett ett egg av gangen, pisk mellom hvert egg. Bland sammen mel, bakepulver, kakaopulver og salt i en bolle. Tilsett melblandingen og melken i smøret og bland alt sammen i noen minutter. Bruk en iskremskje og fyll cupcakeformene halvfulle. Fordel resten av røren i de to kakeformene, like mye i hver form. Stek kakebunnene i 25-30 minutter eller til de er gjennomstekt. Stek cupcakene i ca. 20 minutter. Avkjøl på rist.

Trinn 3

Sette sammen kaken og cupcakene: Skjær hver kakebunn i to så du har fire like store bunner. Fordel litt frosting på den ene bunnen og legg den andre over. Fortsett slik til alle bunnene er stablet oppå hverandre. Fordel frostingen rundt hele kaken. Husk å spar en del frosting til cupcakene. Ha frostingen i en sprøytepose med en stjernetipp. Lag en ”swirl” på toppen av muffinsen av frostingen. Dryss så litt ganache over, og hvis du ønsker kan du putte på noen grovhakkede salte peanøtter. Pynt gjerne med revet sjokolade og en sjokoladeganache. Server kaken og cupcakene romtemperert.

Trinn 4

Hvis du vil lage ganache så gjør du slik: Hakk 100 g sjokolade, ha det i en bolle og dryss litt salt over. Varm opp 1 dl kremfløte til kokepunktet og hell den over sjokoladen. La det stå slik i 2 minutter før du rører sammen, dette lar sjokoladen smelte. Sett til kjøl for å la ganachen stivne.

Ida Gran Jansen

 http://idagranjansen.com/