Skoleboller
Antall personer
Slik gjør du
-
Trinn 1
Pisk sammen eggeplommer, maizenna, sukker og vaniljesukker i en skål.
-
Trinn 2
Forvarm ovnen til 200 grader. Ha vaniljekremen i en sprøytepose eller bruk en skje til å fordele kremen i midten av hver bolle. Pensle bollene med egg og stek i ca. 13 minutter eller til de er gyldne. La bollene avkjøles helt før du lager en tykk melisglasur.
-
Trinn 3
Smør melisglasuren på og dryss på masse kokos.
-
Trinn 4
I en medium stor kjele varmer du opp melken til rett under kokepunktet. Hell så litt av den varme melken over eggeblandingen mens du pisker. Hell så resten av melken i og pisk så alt er blandet. Ha alt dette over i kjelen igjen og la koke opp mens du pisker.
-
Trinn 5
La vaniljekremen småkoke i 5-6 minutter til den tykner. Husk å pisk hele tiden! Hell vaniljekremen over i en skål og sett til avkjøling.
-
Trinn 6
I en kjøkkenmaskinbolle har du mel, sukker, gjær, salt og kardemomme. Gjæren smuldrer du bare i, men pass på å ikke legg saltet oppå gjæren. Salt dreper nemlig gjær.
-
Trinn 7
Pisk sammen melk og egg, varm opp til litt under lunkent, ca. 30 grader. Hell melk/eggblandingen sammen med de tørre ingrediensene og elt med eltekrok i 10 minutter på lav hastighet til deigen slipper bollen.
-
Trinn 8
Tilsett margarin i terninger og elt i 15 min på lav hastighet. Deigen vil være ganske klissete til å starte med, men når deigen har fått eltet en stund så får du en smidig og blank deig som slipper bollen.
-
Trinn 9
Smør en bolle med litt olje og ha deigen i. Dekk med plastfolie og la heve til dobbel størrelse. Det tar ca. 1-1,5 time. Sett gjerne bollen et lunt sted, da tar heveprosessen kortere tid. Det er vanskelig å si eksakt hevetid siden det kommer an på hvor varmt det er hjemme hos deg. Det viktigste er at deigen skal ha doblet seg når den er ferdig.
-
Trinn 10
Velt deigen ut på en lettmelet kjøkkenbenk, kna deigen noen ganger og del den i 9 emner på ca. 90 g hver. Trykk bollene litt ned så det er enklere å ha på vaniljekrem når de er ferdighevet.
-
Trinn 11
Plasser bollene på et stekebrett med bakepapir. Jeg plasser dem litt tett, ca. 4-5 cm mellomrom slik at de vokser inn i hverandre. Dekk med plastfolie eller fuktig kjøkkenhåndkle og la etterheve i ca. 30 minutter.