Hopp til innhold

Skoleboller

4.0 i snitt
Vanskelighetsgrad Middels ferdighetsnivå
16 ingredienser
140 planlagt
Skoleboller
Legg oppskrift
i handlelapp
Skoleboller kan man vel trygt si at er noe at det aller beste som finnes. Store, luftige og saftige boller med vaniljekrem i midten. Her er det lov å spise mer enn en.

Ingredienser

Bolledeig

1 stk
Egg til pensling
25 g
Fersk gjær
1 klype
Salt
2 dl
H-melk
75 g
Margarin i terninger
450 g
Hvetemel
50 g
Sukker
2.5 ts
Kardemomme

Vaniljekrem

2 stk
Eggeplomme
1 ss
Maizenna
3 ts
Vaniljesukker
2 dl
H-melk
3 ss
Sukker

Pynt til bollene

100 g
Tørket kokos
5 dl
Melis
2 ss
Vann

Slik gjør du

Trinn 1

Pisk sammen eggeplommer, maizenna, sukker og vaniljesukker i en skål.

Trinn 2

I en medium stor kjele varmer du opp melken til rett under kokepunktet. Hell så litt av den varme melken over eggeblandingen mens du pisker. Hell så resten av melken i og pisk så alt er blandet. Ha alt dette over i kjelen igjen og la koke opp mens du pisker.

Trinn 3

La vaniljekremen småkoke i 5-6 minutter til den tykner. Husk å pisk hele tiden! Hell vaniljekremen over i en skål og sett til avkjøling.

Trinn 4

I en kjøkkenmaskinbolle har du mel, sukker, gjær, salt og kardemomme. Gjæren smuldrer du bare i, men pass på å ikke legg saltet oppå gjæren. Salt dreper nemlig gjær.

Trinn 5

Pisk sammen melk og egg, varm opp til litt under lunkent, ca. 30 grader. Hell melk/eggblandingen sammen med de tørre ingrediensene og elt med eltekrok i 10 minutter på lav hastighet til deigen slipper bollen.

Trinn 6

Tilsett margarin i terninger og elt i 15 min på lav hastighet. Deigen vil være ganske klissete til å starte med, men når deigen har fått eltet en stund så får du en smidig og blank deig som slipper bollen.

Trinn 7

Smør en bolle med litt olje og ha deigen i. Dekk med plastfolie og la heve til dobbel størrelse. Det tar ca. 1-1,5 time. Sett gjerne bollen et lunt sted, da tar heveprosessen kortere tid. Det er vanskelig å si eksakt hevetid siden det kommer an på hvor varmt det er hjemme hos deg. Det viktigste er at deigen skal ha doblet seg når den er ferdig.

Trinn 8

Velt deigen ut på en lettmelet kjøkkenbenk, kna deigen noen ganger og del den i 9 emner på ca. 90 g hver. Trykk bollene litt ned så det er enklere å ha på vaniljekrem når de er ferdighevet.

Trinn 9

Plasser bollene på et stekebrett med bakepapir. Jeg plasser dem litt tett, ca. 4-5 cm mellomrom slik at de vokser inn i hverandre. Dekk med plastfolie eller fuktig kjøkkenhåndkle og la etterheve i ca. 30 minutter.

Trinn 10

Forvarm ovnen til 200 grader. Ha vaniljekremen i en sprøytepose eller bruk en skje til å fordele kremen i midten av hver bolle. Pensle bollene med egg og stek i ca. 13 minutter eller til de er gyldne. La bollene avkjøles helt før du lager en tykk melisglasur.

Trinn 11

Smør melisglasuren på og dryss på masse kokos.

Ida Gran Jansen

 http://idagranjansen.com/