Skoleboller | Oppskrifter | REMA 1000
Hopp til innhold

Skoleboller

4.3 i snitt
Skoleboller
Skoleboller kan man vel trygt si at er noe at det aller beste som finnes. Store, luftige og saftige boller med vaniljekrem i midten. Her er det lov å spise mer enn en.

Antall personer

2 voksne
2 barn

Ingredienser

Bolledeig

1 stk
Egg til pensling
25 gr
Fersk gjær
1 klype
Salt
2 dl
H-melk
75 gr
Margarin i terninger
450 gr
Hvetemel
50 gr
Sukker
2.5 ts
Kardemomme

Vaniljekrem

2 stk
Eggeplomme
1 ss
Maizenna
3 ts
Vaniljesukker
2 dl
H-melk
3 ss
Sukker

Pynt til bollene

100 gr
Tørket kokos
5 dl
Melis
2 ss
Vann

Slik gjør du

 1. Trinn 1

  Pisk sammen eggeplommer, maizenna, sukker og vaniljesukker i en skål.

 2. Trinn 2

  Forvarm ovnen til 200 grader. Ha vaniljekremen i en sprøytepose eller bruk en skje til å fordele kremen i midten av hver bolle. Pensle bollene med egg og stek i ca. 13 minutter eller til de er gyldne. La bollene avkjøles helt før du lager en tykk melisglasur.

 3. Trinn 3

  Smør melisglasuren på og dryss på masse kokos.

 4. Trinn 4

  I en medium stor kjele varmer du opp melken til rett under kokepunktet. Hell så litt av den varme melken over eggeblandingen mens du pisker. Hell så resten av melken i og pisk så alt er blandet. Ha alt dette over i kjelen igjen og la koke opp mens du pisker.

 5. Trinn 5

  La vaniljekremen småkoke i 5-6 minutter til den tykner. Husk å pisk hele tiden! Hell vaniljekremen over i en skål og sett til avkjøling.

 6. Trinn 6

  I en kjøkkenmaskinbolle har du mel, sukker, gjær, salt og kardemomme. Gjæren smuldrer du bare i, men pass på å ikke legg saltet oppå gjæren. Salt dreper nemlig gjær.

 7. Trinn 7

  Pisk sammen melk og egg, varm opp til litt under lunkent, ca. 30 grader. Hell melk/eggblandingen sammen med de tørre ingrediensene og elt med eltekrok i 10 minutter på lav hastighet til deigen slipper bollen.

 8. Trinn 8

  Tilsett margarin i terninger og elt i 15 min på lav hastighet. Deigen vil være ganske klissete til å starte med, men når deigen har fått eltet en stund så får du en smidig og blank deig som slipper bollen.

 9. Trinn 9

  Smør en bolle med litt olje og ha deigen i. Dekk med plastfolie og la heve til dobbel størrelse. Det tar ca. 1-1,5 time. Sett gjerne bollen et lunt sted, da tar heveprosessen kortere tid. Det er vanskelig å si eksakt hevetid siden det kommer an på hvor varmt det er hjemme hos deg. Det viktigste er at deigen skal ha doblet seg når den er ferdig.

 10. Trinn 10

  Velt deigen ut på en lettmelet kjøkkenbenk, kna deigen noen ganger og del den i 9 emner på ca. 90 g hver. Trykk bollene litt ned så det er enklere å ha på vaniljekrem når de er ferdighevet.

 11. Trinn 11

  Plasser bollene på et stekebrett med bakepapir. Jeg plasser dem litt tett, ca. 4-5 cm mellomrom slik at de vokser inn i hverandre. Dekk med plastfolie eller fuktig kjøkkenhåndkle og la etterheve i ca. 30 minutter.

Ida Gran Jansen

 http://idagranjansen.com/